Ambasada Ucrainei la Chișinău se declară îngrijorată de recentele manevre militare ale trupelor ruse din regiunea transnistreană, în cadrul cărora s-a exersat trecerea râului Nistru.

„Ambasada Ucrainei în Republica Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la acțiunile provocatoare ale Federației Ruse în încălcarea regimului de securitate a zonei din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în special, prin prezența neautorizată în perioada 14-15 august 2018 de personal și echipament militar al Grupului Operativ al Forțelor Ruse în Zona de Securitate, punerea în aplicare a măsurilor, asociat cu forțarea râului Nistru și obstrucționarea îndeplinirii atribuțiilor de către forțele de menținere a păcii și reprezentanții Misiunii OSCE”, se spune într-un comentariu al ambasadei pe pagina de facebook.

Potrivit aceleiași note, neglijarea de către partea rusă a prevederilor acordului de încetare a focului din 21 iulie 1992, care determină regimul de funcționare a zonei de securitate, precum și neîndeplinirea de către Rusia a obligațiilor sale subminează încrederea între participanții la procesul de negociere și continuă să escaladeze tensiunile din regiune.

„Aceste acțiuni ale Rusiei confirmă din nou necesitatea unei retrageri complete și necondiționate a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu deciziile Summit-ului de la Istanbul din 1999 al OSCE”, se mai spune în comentariu.

Anterior și Misiunea OSCE în Moldova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiul militar de trecere a râurilor desfășurat în Zona de Securitate de către Grupul Operațional al Forțelor Ruse la 14 și 15 august.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!