Grupul Pedagogii solidari au lansat o petițe online prin care cer, în regim prioritar, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și a cadrelor non-didactice cu 100%. După colectarea semnăturilor petiția va fi transmisă Guvernului, Parlamentului, Ministerelor Educației, Muncii și Federației Sindicale a Educației și Științei.

„Salariile trebuie să fie majorate de urgență, chiar în următoarele luni, până nu am ajuns la declinulul și degradarea totală a educației în Republica Moldova. La momentul actual, salariul de funcție al unui pedagog cu studii superioare constituie 3289 lei, iar a personalului non-didactic 1170 lei, iar candidații noi la funcțiile respective refuză să se mai angajeze, atunci când aud de astfel de salarii”, se scrie în textul petiției.

În același timp, în petiției se precizează că personalul non-didactic are salarii extrem de mici, care nu acoperă nici minimul de existență, iar posturile respective rămân a fi vacante luni sau chiar ani de zile. Situație, care potrivit autorilor petiției, se atestă în toate instituțiile din țară ceea ce creează riscuri sporite pentru sănătatea și securitatea copiilor.

Pedagogii au identificat și surse financiare pentru majorarea cerută, astfel potrivit lor ar putea fi utilizații banii destinații construcției Arenei Chișinău (200 milioane de MDL), deblocarea asistenței UE – 100 mil EUR, întoarcerea miliardului furat ș.a.

Semnăturile vor fi colectate până pe data de 5 septembrie, iar ulterior vor fi depuse la guvern. Doritorii de a semna petiția o pot face AICI.