În anul 2018 din bugetul municipal pentru investiţiile capitale în grădiniţele din Chişinău au fost alocate 57,4 milioane lei, potrivit primarului interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. De asemenea, potrivit primăriei, în zilele următoare va fi semnată o altă dispoziţie privind alocarea suplimentară a încă 8,3 milioane lei pentru reparaţia şi redeschiderea unor noi grupe în instituţiile de educaţie timpurie din municipiu. „Investiţiile din acest an în lucrările de reparaţie şi întreţinere a grădiniţelor depăşesc investiţiile totale care au fost alocate în acest sens în ultimii 3 ani”, a afirmat Ruslan Codreanu, menţionând că „aceasta dovedeşte că domeniul preşcolar este unul prioritar pentru autorităţile locale, care mult timp a fost subfinanţat”.

Potrivit unui comunicat al primăriei, în total, în acest an, s-au efectuat lucrări de reparaţie în 110 grădiniţe. S-au făcut reparaţii la blocurile alimentare, depozitele alimentare, blocurile sanitare, reparaţia acoperişurilor, schimbarea uşilor şi ferestrelor, reparaţia spălătoriilor şi a punctelor medicale sau a pavilioanelor, dar şi s-au efectuat lucrări curente în valoare de circa 7,8 milioane lei. În rezultat, către 1 septembrie vor fi redeschise 11 grupe pentru copii.

În altă ordine de idei, primarul general interimar s-a arătat nemulţumit de faptul că în circa 90 la sută din instituţiile de învăţământ preşcolar din municipiu nu funcţionează hotele din blocurile alimentare, achiziţionate în anul 2017. Ruslan Codreanu s-a referit în termeni critici şi la modul de organizare şi desfăşurare a achiziţiilor publice în sistemul educaţional. „Planificarea achiziţiilor publice are loc defectuos, iar procedurile sunt organizate fără respectarea principiilor de transparenţă”, a punctat primarul de Chişinău.

„Din cauza activităţii unor funcţionari din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, unele grădiniţe nu vor fi deschise până pe data de 15 septembrie. De ce trebuie să sufere copiii şi părinţii pentru incompetenţa acestor funcţionari?”, a conchis Ruslan Codreanu, solicitând şefului DGETS să convoace comisia de disciplină pentru a examina situaţia creată.

Totodată, Codreanu a solicitat ÎM Regia „Lumteh” să continue lucrările de iluminare a teritoriilor adiacente grădiniţelor, iar ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” să cureţe copacii din curţile instituţiilor de educaţie timpurie. În acelaşi timp, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie va asigura securizarea căilor de acces din preajma instituţiilor de învăţământ preşcolar şi va repara drumurile din preajma grădiniţelor.