Regizorul Viorel Mardare se numără printre cei zece câștigători ai Premiului Național. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv la 20 august.

Potrivit hotărârii, Mardare va primi premiul pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova.

Pentru acordarea premiilor, Ministerul Finanţelor va aloca, din fondul de rezervă al Guvernului, suma de 371725,0 lei Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru desfășurarea Galei Premiului Național, ediția 2018. În cadrul Galei toți câștigătorii își vor primi premiul.

Premiul Naţional, în valoare de 100 mii de lei, se acordă cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile care au îmbogăţit substanţial ştiinţa, tehnologiile, cultura, arta şi sportul, au contribuit la promovarea imaginii pozitive a ţării pe plan internaţional, au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic.

Amintim că Viorel Mardare a fost diagnosticat cu cancer iar acum urmează un tratament costisitor. Pentru el a fost lansată o campanie de strângere de fonduri care a mobilizat oameni din întreaga lume și în cadrul cărei suma de o sută de mii de euro a fost colectat în doar două zile.