/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

„Încetați să tolerați dezmățul unor elemente marginale ale societății.” Năstase i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Filip

20 august 2018, ora 19:22

„Domnule Filip, constat cu mare îngrijorare că situația social-politică din Republica Moldova degradează de la o zi la alta, exodul a atins cote maxime, iar guvernul condus de Dvs. nu ia nicio atitudine pentru a stopa catastrofa statului de drept”, scris Năstase aducând ca exemple ultimele atacuri asupra presei și a protestatarilor.

Liderul DA susține că abuzurile sunt din ce în ce mai grave, iar lipsa reacției din partea organelor competente crează „impresia că agresorilor li s-a dat undă verde de sus pentru a destabiliza situația din țară, pentru a crea haos și a băga frica în cetățenii activi, conștienți de realitatea crudă din Republica Moldova”, spune Năstase.

Acesta a amintit despre agresiunea asupra jurnaliștilor din Ungheni și Ialoveni, despre intimidarea protestatrilor de la Orhei și spune că sunt organizate tot felul de provocări. „Complicitatea unor structuri de forță și paramilitare cu ordinele criminale ale lui Plahotniuc și coordonatorii săi este la vedere! Tentativele de deturnare a protestelor pașnice, de transformare a acestora într-un nou 7 aprilie, au fost și rămân în continuare acțiuni menite să creeze tensiuni sociale, acestea fiind profitabile exclusiv pentru cel care trage sforile puterii în Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc”, afirmă Năstase.

În același timp, liderul DA spune că abuzurile dictatoriale ale puterii au fost relevate clar atât în Rezoluția participanților la protestul masiv din 1 iulie, cât și în Rezoluția UE din 5 iulie, anul curent.

„Furtul miliardului, invalidarea alegerilor locale noi, schimbarea sistemului electoral, adoptarea legii privind amnistia fiscală, iar acum și încercările tot mai insistente de a provoca confruntări violente în rândul cetățenilor, sunt crime împotriva propriului popor și făptașii vor răspunde pentru ele mai devreme sau mai târziu”, mai spune Năstase, afirmând că a considerat necesar să semnaleze situația dată.

În același timp acesta îi cere lui Filip: „Încetați să tolerați dezmățul unor elemente marginale ale societății, să manipulați oamenii mai puțin informați, să încurajați tacit atacurile asupra cetățenilor cinstiți și activi. Solicit să fie dispusă neîntârziat anchetarea cazurilor abominabile de atentat la statul de drept, de atacuri ostile la societatea civilă, mass media, opoziția anti-oligarhică, cetățenii activi”, mai scrie Năstase.

Spre finalul scrisorii Năstase îl invită pe Filip la o discuție publică, până la protestul din 26 august sau în cadrul acestuia, în PMAN din Chișinău, pentru a discuta pe marginea crizei profunde din țară, inclusiv a subiectului acestei scrisori. Liderul DA a mai subliniat că intenția sa și a colegilor săi este de a organiza proteste exclusiv pașnice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram