Reverenţa miresei Karin Kneissl, şefa diplomaţiei austriece, în faţa lui Vladimir Putin, motiv de scandal în Austria

20 august 2018, ora 20:47

Într-o înregistrare video postată pe internet de canalul de televiziune RT (ex-Russia Today, responsabil de apărarea punctului de vedere al Kremlinului în străinătate), devenită virală luni, se vede cum şefa diplomaţiei austriece, a cărei ţară exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, acordă, radioasă, acest semn de consideraţie şefului statului rus după ce a dansat cu el.

„Cum poate un ministru de externe să fie atât de puţin de profesionist încât să producă imagini care arată cum se apleacă în faţa lui Putin?”, se întreabă publicistul Robert Mizik.

„O fotografie care ilustrează cum autocratul rus le face pe marionetele sale să danseze”, adaugă un internaut.

Anunţul surpriză al prezenţei preşedintelui rus Vladimir Putin la căsătoria Karinei Kneissl, în sudul Austriei, a suscitat deja săptămâna trecută consternare din partea presei şi a opoziţiei austriece, care au evocat prejudiciile pe care le-ar putea cauza imaginii de neutralitate a acestei ţări, în plină preşedinţie a Consiliului UE.

Dar imaginile cu reverenţa au accentuat şi mai mult criticile, forţându-l pe vice-cancelarul Heinz-Christian Strache, liderul FPOe, să vină în ajutor ministrului său.

„O diplomaţie de dans şi de nuntă, impregnată de politeţe, cordialitate şi bune maniere: Austria nu putea fi mai bine reprezentată”, a apreciat el pe Facebook, reamintind cum Karina Kneissl (53 de ani) a frecventat prestigioasă şcoala de dans vieneză Elmayer.

Întrebat de presa austriacă, directorul şcolii, Thomas Schäfer-Elmayer, a confirmat că „la fiecare bal, doamnele se înclină în faţa partenerului lor, un semn de compliment profund”. Chestionat cu privire la cazul de faţă, el a recunoscut totuşi că nu şi-o poate imagina pe Angela Merkel (cancelarul german) făcând un astfel de gest în faţa lui Vladimir Putin.

Preşedintele rus a petrecut aproape două ore la nunta ministrului de externe austriac, sâmbătă, la Gamlitz, un sat viticol din regiunea Graz, în sud-estul Austriei. El a fost condus apoi la aeroport de premierul conservator Sebastian Kurz, care a format în decembrie o coaliţie cu FPOe, un partid care din 2016 este legat printr-un acord de parteneriat cu formaţiunea Rusia Unită a lui Vladimir Putin.

Liderul rus este acuzat în mod regulat că încearcă să divizeze cele 28 de state membre ale UE, în special cultivând legături cu partidele populiste din numeroase ţări europene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram