Pentru duminică, 26 august, cinci organizații au înregistrat demersuri la primărie pentru organizarea unui eveniment în Piața Marii Adunări Naționale, printre ele se numără și ministerul Educației. Însă, între timp, trei dintre ele au renunțat, astfel duminică în PMAN vor fi organizate două proteste.

Purtătorul de cuvânt al primăriei, Vadim Brânzaniuc, a precizat că pentru data de 26 au fost depuse mai multe declarați prealabile, iar câteva grupuri care intenționau să organizeze evenimente au renunțat, și au rămas două grupuri, o asociație în frunte cu Maia Laguta și Partidul Liberal Democrat în numele Comitetului Mișcării Naționale de Rezistență ACUM.

Deși a avut loc o ședință unde s-a încercat să se ajungă la un numitor comun, ambele organizații au anunțat că vor organiza manifestații. Brânzaniuc a menționat că în conformitate cu art. 11 din Legea cu privire la întruniri, atunci când sunt doi sau mai mulți organizatori ai unui eveniment în același timp și loc are prioritate cel care a depus primul solicitarea, în acest caz este organizația condusă de Laguta.

Însă, oficialul a explicat că dreptul la protest este consfințit în Constituție, iar primăria nu va emite nicio dispoziție privind permiterea sau interzicerea organizării unui eveniment sau altul, menționând că PLDM a spus că duminică vor organiza un protest pașnic. Brânzaniuc a mai menționat că poliția va asigura menținerea ordinii publice.

Astfel, potrivit site-ului primăriei, duminică în PMAN manifestația organizată de asociația „Salvgardare”, condusă de activista Maia Laguta va împărți piața cu protestul organizat de Mișcarea de Rezistență ACUM.

În total în Chișinău pentru 26 august sunt anunțate organizarea a 34 de evenimente. În calitate de organizatori se regăsesc partidul Platforma DA, Partidul Șor, Partidul Socialiștilor