În legătură cu răspândirea cazurilor de rujeolă în țară, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău DGECTS solicită identificarea copiilor nevaccinaţi din instituţiile de învăţământ şi a copiilor care necesită revaccinare. Solicitarea este adresată şefilor direcţiilor din sectoare, directorilor instituţiilor de învăţământ și asistenţilor medicali.

În același timp, DGET cere organizarea informării părinţilor despre necesitatea vaccinării şi transmiterea datelor despre copiii nevaccinaţi medicilor de familie din teritoriu. De asemenea, recomandă părinţilor să se adreseze la medicul de familie pentru alte detalii relevante privind riscurile rujeolei şi atenţionează despre situaţia alarmantă şi creşterea numărului de îmbolnăviri în ultima perioadă.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, iar specialiştii susţin că un copil bolnav poate să infecteze circa 18 copii. Maladia, foarte contagioasă și periculoasă, prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită. Urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

În Republica Moldova, cazurile au fost importate din Ucraina și România cu transmitere ulterioară în țară. Doar în luna august au fost înregistrate 168 de cazuri, dintre care 105 îmbolnăviri. În ultima săptămână, cele mai multe au fost în raioanele Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul și Hîncești.