Un grup de deputaţi PDM a trimis marţi, 21 august, scrisori către mai multe instituţii de stat din Moldova prin care au solicitat verificări şi clarificări privitoare la posibilele activităţi contra ţării noastre ale Ludmilei Kozlowska, deţinătoare de dublă cetăţenie ruso-ucraineană şi ale Fundaţiei condusă de aceasta, numită Otwarty Dialog (Dialog Deschis). În acelaşi timp, potrivit unui comunicat al formațiunii, deputaţii PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre Ludmila Kozlowska, Fundaţia Otwarty Dialog şi partidele politice PAS şi PDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate, dar şi pentru alte partide moldoveneşti.

Drept motiv al adresării a fost recenta expulzare a Ludmilei Kozlowska de pe teritoriul Poloniei şi al Uniunii Europene şi acuzaţiile apărute contra acesteia, „în mod deosebit obţinerea de finanţări dubioase din Federaţia Rusă şi complicitate cu serviciile de informaţii ruseşti”, se spune în comunicatul PDM.

Astfel, potrivit comunicatului, deputaţii democraţi s-au adresat mai multor instituții de stat în baza informațiilor apărute în presă, conform cărora Ludmila Kozlowska şi Fundaţia Otwarty Dialog ar fi derulat activităţi de lobby pentru Veaceslav Platon, actualmente condamnat la Chişinău. „De asemenea, tot din informaţiile de presă rezultă că lideri politici de opoziţie precum Andrei Năstase şi Maia Sandu o cunosc pe Ludmila Kozlowska şi au participat la evenimente organizate în străinătate de către aceasta şi Fundaţia ei”, se precizează în comunicat.

Potrivit deputaților PDM, astfel de lucruri sunt foarte alarmante și de aceea consideră că întreaga situație necesită atenție maximă din partea instituțiilor statului și măsuri în consecință. „Nu trebuie admis ca statul Republica Moldova să fie vulnerabilizat de către persoane precum Ludmila Kozlowska, posibil și cu complicitatea unor politicieni autohtoni pentru care par a fi mai importanți banii și avantajele politice decât interesul național”, se spune în scrisoare.

Deputaţii PDM au trimis scrisori către Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Comisia Electorală Centrală, solicitând răspunsuri scrise cu privire la concluziile verificărilor şi măsurile luate.

Precizăm că potrivit Newsmaker, știri despre deportarea din UE a Lyudmila Kozlovskaya a apărut pe mai multe site-uri care sunt considerate a fi controlate sau loiale Partidului Democrat. Fiecare publicație susține că Kozlovskaia este un „lobbyist al partidelor PAS și platformei DA” și că a fost „deportată din UE pentru legătura cu serviciile rusești speciale”.

Potrivit sursei citate informația că Kozlovskaia a fost deportată pentru „o relație strânsă cu serviciile speciale rusești”, autorii publicațiilor o fundamentează în baza afirmațiilor unor „experți” anonimi, referiri la anumite publicații din presa poloneză și „raportul Parlamentului European”, care este, de fapt, un articol al bloggerului polonez Marcin Rey, care se află în conflict cu fundția lui Kozlovskaia.

Kozlovskaia, însăși comentând incidentul, a declarat că motivul deportării a fost că guvernul polonez i-a inclus numele în Sistemul de Informații Schengen (SIS), cu o cerere de interzicere a intrării în UE. „O astfel de listă include în special criminali periculoși. Astfel, disidența este acum percepută în Polonia „, a scris ea pe Facebook.