/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Este sau nu Republica Moldova un stat captiv? Răspunsul lui Vlad Plahotniuc

missing
23 august 2018, ora 09:09

Plahotniuc a spus că deși în privința alegerilor a oferit un răspuns, îl va completa, menționând că totul se cunoaște prin comparație și, dacă este să vorbim despre instituțiile statului, el crede că ele au cea mai independentă perioadă din 27 de ani de independență și cele mai funcționale servicii publice.

„Încercați să vă amintiți prin ce situații dificile a trecut Moldova în diferiți ani, cum au acționat instituțiile în momentele grele, cât de eficiente sau ineficiente au fost și veți vedea că acum avem instituții care au evoluat, sunt orientate spre cetățean, reacționează mai profesionist și prompt la solicitările oamenilor. Însă nu suntem încă la nivelul mediu european, dar creștem, tindem spre asta”, afirmă politicianul.

Potrivit lui problema este în viteza cu care evoluează procesele de modernizare a instituțiilor, și aici opoziția ar avea un cuvânt util de spus, „dacă ar ști să-și formuleze competent mesajele politice”, susține lideru PD.

„Eu sunt de acord că ritmul reformelor putea fi mult mai accelerat și, astăzi, instituțiile din Republica Moldova ar fi trebuit să arate mult mai bine, mai moderne și să fie mai eficiente. Dar cum să se întâmple asta după atâția ani de instabilitate politică? Este un miracol că nu s-a dărâmat sistemul economic cu totul și nu am ajuns la o situație catastrofală. O parte dintre cei aflați în opoziție au condus țara direct sau indirect în acești ani. Puteți să-mi spuneți ce au făcut ei pentru țară, pentru funcționarii publici, ca aceștia să rămână să lucreze la stat? Vă spun eu, au făcut un singur lucru, și-au angajat colegii de partid prin Ministerul de Interne, Ministerul Educației și în alte părți, așa au „modernizat” ei instituțiile”, afirmă Plahotniuc.

El a susține că guvernarea democrată a abordat lucrurile într-o altă manieră și pe alte principii. „Pentru prima data noi am început să venim cu programe dedicate funcționarilor publici, le dăm posibilitatea să-și cumpere case cu jumătate din preț plătit de stat, celor care lucrează în instituțiile de forță am început să le asigurăm acces la locuințe sociale, am redus taxe salariale, am făcut majorări salariale în limita permisă de creșterea economică avută după o lungă perioadă de criză, inclusiv după negocieri în acest sens cu finanțatorii externi, ca să-i convingem de necesitatea acestor majorări salariale și reduceri de taxe. Pentru prima dată o guvernare face ceva concret pentru funcționarii publici, ca ei să aibă motiv să rămână să lucreze la stat, să putem atrage tineri în acest domeniu. Noi suntem captivați de misiunea noastră, suntem absorbiți de dorința sinceră de a dezvolta Republica Moldova economic și social – acesta este unicul mod în care cuvântul „captivat” își are rostul în raport cu guvernarea actuală””, a mai spus liderul PDM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram