În luna iulie 2018, datoria de stat internă şi externă a Republicii Moldova s-a majorat cu aproape 390 de milioane lei şi a ajuns la nivelul de 51,316 miliarde lei, arată date ale Ministerului Finanţelor. În acelaşi timp datoria ar putea fi mult mai mare, se constată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), scrie Mold-Street.

Creşterea vine după ce în primul trimestru al acestui an datoria de stat s-a redus cu aproape 710 milioane lei, iar în trimestrul doi cu încă 24 de milioane lei.

Cel mai tare a crescut datoria de stat externă

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor în luna iulie cel mai tare a crescut datoria de stat externă, cu aproape 44 milioane de dolari şi a ajuns la cel mai înalt nivel din istorie – 1,714 miliarde de dolari.

În acelaşi timp de la începutul anului creşterea este mai mică – cu doar 13 milioane dolari. Recalculată în lei, datoria de stat externă chiar s-a diminuat semnificativ – cu circa 668 milioane lei.

Spre deosebire de fluctuaţiile datoriei de stat externe, datorate în special aprecierii leului, cea internă este în creştere continuă.

Astfel de la începutul acestui an aceasta s-a majorat cu 324 milioane lei, iar într-un an cu aproape 1,38 miliarde lei, adică cu peste 6%.

Datele Ministerului Finanţelor mai relevă că de la începutul anului pentru serviciul datoriei de stat (dobânzi și comisioane) s-au cheltuit peste 820 milioane lei, din care 75% pentru cea internă.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!