/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

ONU recomandă Rusiei să ia măsuri în vederea prevenirii și combaterii torturii în regiunea transnistreană

missing
24 august 2018, ora 14:18

Recomandarea a fost făcută în observațiile finale ale Comitetului pe marginea celui de-al șaselea raport al Federației Ruse, constatările și recomandările Asociației Promo-LEX și a Organizației Mondiale Împotriva Torturii.

Promo-LEX în parteneriat cu OMCT au prezentat în atenția experților Comitetului, Raportul privind asigurarea protecției dreptului de a nu fi supus torturii sau altor rele tratamente în regiunea transnistreană. În acest raport, a fost atrasă atenția asupra faptului că obligațiunea extrateritorială a statelor în a preveni tortura și alte relele tratamente este aplicată chiar și atunci când statele exercită indirect sau direct, de facto controlul efectiv asupra persoanelor sau teritoriilor. Acest raport a adus în atenția experților fapte care confirmă existența torturii și altor rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, existența imunității totale în privința acestor acte ilegale, lipsa unor mecanisme eficiente de apărare și monitorizare a drepturilor omului în regiune. Totodată, a fost atrasă atenția experților asupra obligațiunii extrateritoriale a Federației Ruse în a preveni și a combate tortura și alte rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, deoarece exercită controlul efectiv asupra acestui teritoriu și a administrației de la Tiraspol.

Constatările și recomandările Promo-LEX și OMCT au fost luate în considerare de Comitet, care a confirmat obligația Federației Ruse în conformitate cu articolul 2 și 16 ale Convenției (CAT), în a preveni și a combate tortura și alte rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova asupra căreia exercită control efectiv.

Textul integral al observațiilor finale ale Comitetului ONU Împotriva Torturii, este disponibil AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram