Potrivit unei analize realizate de Picodi pentru a trimite un elev în clasa întâi, în mediu, părinții din Moldova trebuie să cheltuie în jur de 1700 de lei. Au fost analizate prețurile la o listă de articole școlare de bază pe care ar trebui să le aibă cu sine orice copil de clasa întâi. S-a renunțat la compararea prețurilor încălțămintei și a uniformelor școlare, pentru că acestea, de obicei, variază în funcție de deciziile interne ale fiecărei școli.

Au fost analizate cheltuielile pe care le fac părinții pentru a-și trimite copilul în clasa întâi atât în Moldova, cât și în alte 36 de țări din lume, unde anul școlar începe în lunile august-septembrie. Autorii analizei au clasificat articolele analizate în patru categorii: accesorii pentru depozitare, articole pentru scris, produse pentru colorat și îmbrăcămintea pentru sport.

Potrivit clasamentului pe țări, moldovenii cheltuie circa 36% dintr-un salariu lunar mediu pentru a achiziționa articole pentru a pregăti un elev pentru clasa întâi, fiind și a doua țară din fruntea clasamentului. Prima în top este Nigeria, care sunt nevoiți să dea din salariul lor chiar 54%.

La coada clasamentului se află țări precum Suedia, Canada, Franța, SUA, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, unde pregătirea unui elev din școală nu depășește 4 la sută dintr-un salariu mediu.

Datele au fost prezentate pe baza prețurilor actuale ale magazinelor online din cele 36 de țări ale lumii. Coșul de cumpărături analizat cuprinde 27 de poziții: a ghiozdanului, articolelor pentru scris și de papetărie și a îmbrăcămintei pentru educație fizică. Pentru calcularea unei medii a prețului anumitor produse, au fost folosite articolele cu preț mic și mediu. Pentru calcularea valutei, s-au folosit cursurile valutare medii din luna iulie a anului 2018.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!