Duminică, 26 august, mișcarea de rezistență „ACUM” a adoptat o Proclamației în cadrul protestului din Piața Marii Adunări Naționale - Adunarea Generală a Cetățenilor. Potrivit acesteia, protestatarii constată că Republica Moldova e guvernată de un regim oligarchic, corupt şi criminal și se află într-o criză acută, care a afectat toate sferele activității statului. În consecință, ei cer demisia Guvernului, validarea alegerilor Primarului de Chișinău din 3 iunie, organizarea de alegeri libere și corecte în baza sistemului proporțional etc. Textul integral al Proclamației îl găsiți mai jos:

„Adunarea Generală a Cetăţenilor din Republica Moldova,

– profund îngrijorată de restrângerea libertăților democratice și consolidarea guvernării autoritare;
– indignată de acțiunile antipopulare, antidemocratice și discriminatorii ale guvernării;
– ghidată de dorința de restabilire a funcționării democrației și a statului de drept și în scopul direcționării efortului popular spre înlăturarea pe cale pașnică a actualei clase politice:

constată:
1. Republica Moldova e guvernată de un regim oligarchic, corupt şi criminal și se află într-o criză acută, care a afectat iremediabil toate sferele activității statului. Clanurile oligarhice grupate în jurul regimului Plahotniuc-Dodon au capturat instituţiile statului, exploatează resursele publice în interes propriu, sărăcind astfel populația și determinând emigrarea ei masivă.

2. Guvernarea incompetentă, iresponsabilă și coruptă a compromis reformele și parcursul european al ţării, fiind direct responsabilă de nerealizarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistența Macrofinanciară și punând în pericol existența Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

3. Guvernarea este responsabilă pentru falimentarea reformei justiţiei, care a culminat cu anularea alegerilor în municipiul Chişinău, în ciuda sprijinului generos oferit de partenerii occidentali pentru ca justiția să devină o putere independentă și responsabilă.

4. Derapajele antidemocratice ale regimului de la Chişinău, lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului, nefuncționalitatea justiției, adoptarea netransparentă a pachetului de legi referitor la amnistia capitalului, care deschide drumul spălării banilor şi legalizării furturilor de miliarde din ultimii ani aruncă țara în izolare internațională, iar refuzul Uniunii Europene de a acorda asistență macrofinanciară și Rezoluția Parlamentului European din 5 iulie 2018 sunt exemple certe ale acestei izolări.

Având în vedere că guvernarea Republicii Moldova ignoră cu desăvârșire cerinţele cetățenilor și ale Comitetului de Rezistenţă Naţională, formulate în Rezoluţia din 1 iulie 2018, Adunarea Generală a Cetăţenilor cere imperios următoarele:

1. DEMISIA Guvernului Filip, responsabil pentru înrăutăţirea progresivă a situaţiei cetăţenilor Republicii Moldova, responsabil pentru derapajele antidemocratice ale regimului, pentru falimentul politicii de integrare europeană şi pentru izolarea internaţională a Republicii Moldova.

2. Organizarea unor ALEGERI LIBERE ŞI CORECTE în baza sistemului de vot proporţional, care în condiţiile actuale ale Republicii Moldova oferă un grad sporit de reprezentativitate.

3. VALIDAREA rezultatelor alegerilor la funcţia de Primar General al Municipiului Chişinău din 3 iunie 2018, anulate abuziv şi arbitrar de o justiţie obedientă politic.

4. ANULAREA imediată a legii amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate.

5. OPRIREA PERSECUȚIILOR POLITICE în adresa opoziției democratice, stoparea intimidărilor cetățenilor pe criterii de convingeri politice.

6. FINALIZAREA INVESTIGAȚIEI PENALE cu privire la fraudarea sistemului bancar și tragerea la răspunderea a tuturor oficialilor implicați în furtul bancar. Adoptarea Legii Magnițki, care să alinieze Republica Moldova la standardele de integritate necesare pentru a deconecta sistemul bancar de la rețelele internaționale de crimă organizată.

De asemenea, solicităm URMĂRIREA PENALĂ de către instituțiile europene responsabile a tuturor persoanelor cu cetățenia Republicii Moldova implicate în furtul miliardului, pe teritoriul țărilor Uniunii Europene în care au fost comise fraudele”.