Amnesty Internațional Moldova a venit cu o declarației în care susține că Inspectoratului General de Poliție în dimineața zilei de 27 august curent, a încălcat flagrant art. 4 din Legea nr. 26 „privind întrunirile” și au evacuat în mod violent protestatarii pașnici din preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și a cafenelei „Guguță”. În context, poliția afirmă că a acționat în conformitate cu legea.

„Solicităm ca organizația Amnesty Internațional Moldova să studieze atent legislația Republicii Moldova în ceea ce privește asigurarea ordinii publice, unde vor constata că Poliția a acționat în conformitate cu legea, asigurând condițiile de desfășurare concomitentă atât manifestarea partidelor politice, cât și acțiunile instituțiilor statului dedicate Zilei Independenței. Mai important, polițiștii au asigurat securitatea fiecărui cetățean aflat în PMAN, inclusiv a reprezentanților partidelor politice”, se arată într-un comunicat al IGP.

De asemenea, IGP spune că pentru o evaluare obiectivă, este deschis ca specialiștii IGP să studieze legislația în domeniu împreună cu cei ai Amnesty „să facem o analiză strict în baza legii, nu a unor speculații, a unor declarații manipulatoare sau a unor interese părtinitoare”, se mai spune în comunicat.

Totodată, IGP reamintește că manifestările prilejuite de Ziua Națională a Republicii Moldova aveau un program oficial stabilit și adus la cunoștința publicului, „astfel cele câteva zeci de persoane care au încercat să blocheze desfășurarea lor au dat dovadă de un comportament vădit provocator încălcând legea în mod deliberat, pentru a genera tensiuni”, afirmă IGP.