De vineri, 24 august, zeci de camioane cu fructe, în special mere, din Republica Moldova destinate pieţei din Federaţia Rusă, au fost oprite de către vameşii ruşi. Motivul invocat este faptul că producătorii indicaţi în documentele de însoţire a mărfii nu figurează în lista companiilor ce pot efectua export în Rusia, scrie Mold-Street.

Camioane cu fructe blocate în vamă

„De vineri seara stau în aşteptare la punctul vamal Ekaterinovka (Ucraina) – Krupeţ (Rusia), din cauză că firma indicată în documentele de însoţire nu figurează în baza de date a Rusiei. Încă nu ştiu ce voi face mai departe. Aştept ziua de luni”, a declarat pentru Mold-street.com Alexandru, un şofer de camion.

Potrivit lui, la acest punct de trecere a frontierei ar fi blocate vre-o duzină de camioane cu fructe din Moldova, din aceleași motive.

Surse din cadrul exportatorilor spun că o situație similară este și la alte puncte de trecere a frontierei în Rusia și acolo fiind stopate camioane ce transportau mere și alte fructe din Moldova.

Iurie Fală, director la Asociatia Producatorilor si Exportatorilor Moldova Fruct, ne-a spus că încă nu e clar ce se întâmplă şi respectiv nu poate oferi un comentariu.

Cine-i vinovatul?

În schimb Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a dat vina pentru cele întâmplate pe producătorii şi exportatorii de fructe din Republica Moldova, susţinând că ruşii nu ar pune piedici în cale exportatorilor din Modlova.

„Toată marfa ce are documente întocmite conform cerinţelor trece fără probleme în Rusia. …Problemele sunt de la faptul că documentele nu se întocmesc corect. A fost o cerință a lor (Rosselihoznadzor n.r.) încă din anul 2016 și pe parcursul anului 2017 a fost implementată, astfel ca să fie indicat în actele de însoțire a mărfii nu doar exportatorul, ci și producătorul. Este un lucru ce peste tot în lume se respectă, fiindcă numai așa poţi să ai posibilitatea să verifici trasabilitatea produsului”, a declarat pentru Mold-street.com directorul ANSA.

Potrivit lui Gaberi, un an în urmă Agenţia a cerut listele de la producători care vor să exporte pe piața Rusiei cu informaţia despre suprafeţele de livadă, produsele şi cantitatea aproximativă ce va fi recolată şi exportată.

„Ultima dată, vineri, am transmis în Federaţia Rusă o listă cu 55 de producători, care şi-au manifestat dorinţa de a exporta”, a afirmat şeful ANSA.

„Dar şi acuma pleacă loturi care în certificatele de însoţire a mărfii şi în documente este o denumire a producătorului, iar pe eticheta de pe ladă e o altă denumire. Asta e problema – dezorganizarea exportatorilor care nu vor să respecte nişte reguli foarte simple şi clare. Acolo sunt reţinute încărcăturile care nu corespund şi ele sunt returnate în Moldova. Cum se întâmplă frecvent la moldoveni, ei caută vinovatul în altă parte”, a mai adăugat demnitarul.

Potrivit lui, pe alte pieţe condiţiile sunt încă mai dure. Totodată Gheorghe Gaberi a adăugat că ANSA va convoca o adunare cu toţi exportatorii în primele zile ale săptămânii referitor la aceste probleme.

Menţionăm că circa 90% din merele din Moldova sunt exportate în Rusia, iar în acest an se aşteaptă o recoltă-record de peste 500.000 tone. În aceste condiţii, eventualele probleme la export în Rusia ar putea avea efecte grave asupra agricultorilor din Moldova.