Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că în urma verificărilor blocurilor alimentare la grădinițe și școli a depistat mai multe instituții care nu corespund normelor legale și nu sunt pregătite să ofere hrană copiilor. Astfel, în rezultatul controalelor efectuate, de către inspectorii STSA au fost evaluate:

– Din 1103 instituții preșcolare doar 72 %, adică 994 unități corespund cerinţelor legislaţiei în vigoare
– Iar din 1203 instituții școlare – 83 % sau 1005 unităţi corespund cerinţelor legislaţiei în vigoare

Concomitent s-a constatat, că în 55 instituții preșcolare şi în 115 instituții școlare au fost efectuate reparaţii capitale. Totuşi, cu regret, se spune în comunicatul ANSA, în unele instituţii mai există probleme ce necesită soluționare în continuare, cum ar fi:

– Unități ce necesită reparație
– Utilaj de lucru în stare de uzură
– Spații și suprafețe de lucru insuficiente, dotare insuficientă cu utilaj tehnologic şi frigorific
– Lipsa sursei de apă curgătoare, utilaj de încălzire a apei lipsa sistemului de canalizare
– Lipsa sistemului corespunzător de ventilare
– Lipsa personalului calificat cu studii în domeniu
– Dotarea necorespunzătoare a punctelor de igienă atât la producere cât și pentru igiene personală a copiilor înainte de masă.

ANSA mai menționează că instituțiile preşcolare şi şcolare care nu sunt înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi cu probleme existente, menţionate anterior se află în permanentă monitorizare şi supraveghere de către inspectorii din cadrul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor.

Potrivit agenției, în anul școlar 2017-2018 au funcționat 2582 blocuri alimentare din instituţiile de învăţământ, dintre care în unităţi şcolare, gimnaziale și liceale – 1203, unde s-a alimentat 157322 copii; iar în instituții de educație timpurie – 1379, în care au fost alimentaţi 136282 copii.