/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Parlamentul explică pentru ce merite au fost acordate distincțiile de Ziua Independenței

missing
28 august 2018, ora 12:52

Plutonierul Maxim Scripcăraș a fost decorat cu „Medalia Democrației” pentru ținută morală impecabilă și serviciu deosebit adus comunității. Carabinierul se întorcea de la serviciu când a văzut că iese fum pe geamul unui apartament din Chișinău. Deși era în afara orelor de serviciu, plutonierul a acționat imediat pentru a-i salva pe cei care au nevoie de ajutor. A spart ușa apartamentului, a intrat în casă și l-a salvat pe proprietar, iar, ulterior, a stins și focul.

Doamna doctor Tatiana Ghidirimschi a fost decorată de Parlament pentru fondarea și dezvoltarea în Republica Moldova a optometriei, contribuție excepțională pentru dotarea cu echipamente a centrelor de sănătate publică, precum și pentru implicare activă în instruirea medicilor oftalmologi din țară.

Tatiana Ghidirimschi este directoarea Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „LOW VISION”. Până în prezent, în cadrul Centrului „LOW VISION” au fost consultaţi peste 7 000 de pacienţi cu vedere slabă din toată ţara, dintre care 1/3 sunt copii. Doamna doctor a contribuit substanţial la instituirea şi dezvoltarea unei specialități noi în Republica Moldova – optometria. De asemenea, a facilitat dotarea cu echipament oftalmologic modern pentru diagnostic a 40 de secţii de oftalmologie, inclusiv din cadrul catedrei oftalmologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi a policlinicilor din țară.

Ambasadorul Victor Moraru s-a învrednicit de „Medalia Democrației” pentru rezultate excepționale în promovarea intereselor Republicii Moldova pe arena internațională. Victor Moraru este Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă ONU. Diplomatul s-a adresat Organizaţiei Naţiunilor Unite cu cererea de a include subiectul retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova pe ordinea de zi a Adunării Generale. În iunie 2018, Adunarea Generală ONU a aprobat rezoluția Republicii Moldova privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Muzicianul Alex Calancea, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați basiști, a fost decorat de Parlament cu „Medalia Democrației” pentru talentul și serviciile deosebite aduse culturii și promovării, prin opere de creație, a spiritualității, precum și pentru implicare civică activă.

Ludmila Ursu, doctor în pedagogie, șef de catedră la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, a fost distinsă cu „Medalia Democrației” pentru activitate didactică de succes, dedicație , implicare activă în elaborarea documentelor de politici educaționale, precum și pentru contribuție valoroasă în dezvoltarea învățământului primar din Republica Moldova. Ludmila Ursu este autoarea celor mai multe cărți și materiale didactice pentru învățământul primar din țară, fiind înalt apreciată în rândul profesioniștilor și profesorilor.

Maestrul în sport Petru Caduc a fost apreciat cu „Media Democrației” pentru rezultate excepționale în promovarea și dezvoltarea sportului în Republica Moldova. Este fondatorul școlii de box din nordul țării, care a adus cele mai multe distincții la concursurile internaționale, precum și la două olimpiade. Petru Caduc este antrenor de box de circa 40 de ani și a crescut de-a lungul timpului peste 100 de campioni naţionali şi premianţi ai competiţiilor internaţionale.

Academicianul Nicolae Dabija, pot, prozator și publicist, a fost decorat cu „Medalia Democrației” pentru talentul și serviciile deosebite aduse culturii și promovării, prin opere de creație, a spiritualității și valorilor patrimoniului național.

Academicianul Anatolie Sidorenko s-a învrednicit de „Medalia Democrației” pentru dedicație, dezvoltarea și susținerea cercetării în domeniul supraconductivilității sistemelor cu dimensionalitate redusă și a nanostructurii funcționale, precum și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova prin proiectele de cercetare coordinate. Este director al Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii ”D. Ghițu”, obținând pentru această instituție un grant de la UE. Este autorul unor numeroase articole în publicațiile de specialitate, iar numele său apare în numeroase referințe internaționale legate de domeniul său de cercetare.

„Medalia Democrației” i-a fost conferită Elizavetei Iacub pentru abilități excepționale organizaționale și de leadership, profesionalism, responsabilitate și promovarea politicilor în domeniul respectării persoanelor cu nevoi speciale. Elizaveta Iacub este directoarea Casei-internat pentru copiii cu deficiențe mentale (fete) din Hâncești. În calitate de manager a atras mai multe fonduri externe și a transformat instituția în una funcțională, curată și bine dotată. De 18 ani conduce una dintre cele mai dificile instituții, internatul pentru fete cu deficiente mentale, singurul din țară. Elisaveta Iacub a creat prima și singura comunitate pentru fetele care ating majoratul – case unde, sub tutela internatului, absolventele pot locui pe cont propriu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram