De doi ani și șapte luni, leul moldovenesc continuă să se aprecieze față de valutele de referință euro și dolar. Leu începând cu ianuarie - februarie 2016 s-a apreciat cu 23% față de dolar și cu 15% comparativ cu euro. Vom asista la o ușoară deprecierea a monedei naționale, dar în alegeri vom intra cu un leul stabil, constată economistul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Leul moldovenesc s-a apreciat timp de doi ani și jumătate față de toate valutele, în timp ce în 2014, 2015 și 2016 s-a depreciat și a înregistrat noi recorduri. Cursul leului merge pe carusel, ba se depreciază, ba se apreciază, ceea ce nu face bine economia țării și populației.

„În prezent, asistăm la aprecierea leului, care a durat și în luna august. Însă în penultima săptămâna a calendaristică a lunii, moneda națională s-a depreciat cu 1,4% – cel mai mult în acest an față de coșul valutar (euro – dolar). În primele trei săptămâni leul s-a întărit, iar în ultima săptămână s-a depreciat și a ajuns la nivelul de la începutul lunii. Acest lucru confirmă una din ipoteze că începe procesul, în preajma campaniei electorale, când se acutizează cererea față de valută din partea agenților economici. Acest lucru diminuează din presiune. În prezent oferta de valută este mai mare față de cerere”, susține Ioniță.

Leul moldovenesc a trecut prin câteva etape. În anul 2014 a fost o etapă de stabilizare când oferta și cererea erau la același nivel până atunci oferta era mai mare. După care a urmat criza din sistemul bancar când a scăzut oferta de valută, iar cererea rămas constatată lucru care a dus la un deficit de 800 milioane USD și la deprecierea monedei naționale. Punctul de echilibru a fost atins în 2016 când cererea și oferta au devenit relativ stabile. O altă etapă a început în 2018 când a început să crească oferta cu peste 700 mil USD, surplus de ofertă de valută față de cerere, care a dus la aprecierea valutei naționale. În luna martie piața a atins maximul – diferența dintre cerere și ofertă a fost de 370 milioane USD.

„În prezent se observă că oferta de valută din partea cetățenilor continuă să crească, dar destul de lent. Dacă nu se va întâmpla nimic oferta netă din anul 2018 va fi de 2,1 miliarde USD. Or, oferta crește, dar din luna martie a încetinit. Pe fundalul unei oferte stabile asistăm la un fenomen interesant – creșterea accelerată a cererii de valută din partea agenților economici. Dacă în luna martie cererea anuală de valută era de 1,6 miliarde USD, în prezent cererea anuală a atins cota de 1,8 miliarde USD, iar în trimestru trei va fi, cel mai probabil, de 2 miliarde USD”, a mai spus Ioniță.

De regulă, în luna august oferta de valută din partea populației este cu 40% mai mare față de restul lunilor. Acest ofertă excesivă de valută a dus la aprecierea leului în primele 3 săptămâni ale luni, iar în săptămâna a patra cel mai probabil am asistat la creșterea puternică a cererii de valută, cea ce a condus la o depreciere a leului.

Creșterea cererii de valută din partea agenților economici pe fundalul unei oferte stabile din partea populației, va reduce presiunea pe piața valutară, drept consecință scade probabilitatea de întărire a leului față de USD și EURO . S-ar putea ca până la sfârșitul anul cererea de valută să depășească oferta și va duce la o ușoară depreciere leului. Ușoară pentru că BNM nu va permite o depreciere mare în preajma alegerilor. Aparent are toate instrumentele. Rezervele valutare se apropie de 3 miliarde USD – recordul pe care nu l-a mai atins vreodată. BNM și-a epuizat rezervele valutare de două ori. Prima dată în anul 2008-2009 ca urmare a crizei valutare regionale și fiind în preajma alegerilor parlamentare BNM nu a permis deprecierea, ci intervenit pe piață și și-a erodat rezervele cu 700 milioane USD. A doua situație similară a fost în 2014 în urma devalizării sistemului bancar cu un miliard USD. În acea perioadă rezervele valutare s-au redus cu 1,1 miliarde USD.

În prezent intrăm asistăm la un nou joc valutar când rezervele valutare au ajuns la aproape trei miliarde USD. Dacă nu vor fi alte șocuri, care nu pot fi prevăzute, va fi nevoie de intervenții minore.

Totodată, economistul Veaceslav Ioniță susține că în luna octombrie va putea fi observat și efectul amnistiei fiscale, care va genera valută în țară. Cel mai probabil amnistia fiscală va susține piața valutară, în condițiile în care oferta de valută din partea persoanelor fizice și-a epuizat ritmul de creștere. Vom asista la două procese. O parte din agenții economici, ca urmare a ciclului electoral, preferă să procure valută din varii motive, iar alții fiind ademeniți de amnistia fiscală vor aduce valută în țară. Este greu de estimat care va fi fluxul de pe ambele părți.

În concluzie, Ioniță e de părere că cel mai probabil în luna septembrie vom asista la o ușoară depreciere a leului moldovenesc, iar BNM cel mai probabil va avea o ușoară intervenție pe piață. După acesta dacă cererea de valută va continua să crească, iar fluxurile de valută așteptate nu vor intra în țară BNM ar putea interveni pentru a intra în electorală cu un leul stabil.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!