/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Transgaz ar putea primi 46 de milioane de euro de la UE pentru a creşte capacitatea conductei de gaze spre Moldova

29 august 2018, ora 18:49

„Suntem în faza finală a procedurii de evaluare pe Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru proiectul Oneşti – Gherăeşti – Leţcani, 165 de kilometri de conductă şi două staţii de comprimare. Proiectul va beneficia – sper eu, pentru că până acum feed-back-ul este pozitiv, în urma evaluării – de circa 46 de milioane de euro nerambursabili”, a spus Alic.

Acest proiect va majora capacitatea interconectorului existent la 1,5 – 2,2 miliarde de metri cubi pe an spre Republica Moldova.

Totodată, referitor la conducta BRUA, menită să transporte gazele din Marea Neagră spre restul Europei, reprezentantul Transgaz a arătat că realizarea acestui proiect nu echivalează cu exportul total al gazelor din ţară, însă, pentru a se prelua gaze din conducta magistrală, este nevoie de întărirea sistemului de distribuţie.

„Am citit în media că se doreşte exportul de gaze româneşti, că dăm gazele străinilor, iar România rămâne fără gaze. Sigur, aici este o problemă legată de sistemul de distribuţie, este o problemă legislativă care am văzut că se rezolvă, este un program prin care unităţile administrativ-teritoriale pot să se racordeze la sistemele de distribuţie şi la sistemul naţional de transport. Tuzla-Podişor-BRUA, deci întregul coridor sudic nu este o autostradă fără descărcări”, a susţinut Alic.

El a amintit că Transgaz are un plan de investiţii de 1,6 miliarde de euro pentru următorii 10 ani.

Transgaz a început lucrările de montaj la primele conducte propriu-zise din proiectul BRUA, pe şantierul din zona Recaş, judeţul Timiş, a declarat, în urmă cu o săptămână, pentru AGERPRES, directorul general al companiei, Ion Sterian.

“Primele conducte au ajuns în şantier până în zona Recaş, unde au şi început lucrările de montaj”, a precizat Sterian.

Acest proiect a primit o finanţare din partea Comisiei Europene de 179,3 milioane de euro, însemnând 40% din costurile totale.

În martie 2018, Transgaz a cerut o prefinanţare de 13,8 milioane de euro, care a fost încasată în luna mai.

Faza I a proiectului BRUA necesită o investiţie totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcţiune şi începere operare este decembrie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram