/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ACUM va organiza un nou protest la Chișinău pentru a cere demisia Guvernului Filip

30 august 2018, ora 14:14

Cererile sunt următoarele:
„1. DEMISIA Guvernului Filip, responsabil pentru înrăutăţirea progresivă a situaţiei cetăţenilor Republicii Moldova, responsabil pentru derapajele antidemocratice ale regimului, pentru falimentul politicii de integrare europeană şi pentru izolarea internaţională a Republicii Moldova.
2. Organizarea unor ALEGERI LIBERE ŞI CORECTE în baza sistemului de vot proporţional, care în condiţiile actuale ale Republicii Moldova oferă un grad sporit de reprezentativitate.
3. VALIDAREA rezultatelor alegerilor la funcţia de Primar General al Municipiului Chişinău din 3 iunie 2018, anulate abuziv şi arbitrar de o justiţie obedientă politic.
4. ANULAREA imediată a legii amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate.
5. OPRIREA PERSECUȚIILOR POLITICE în adresa opoziției democratice, stoparea intimidărilor cetățenilor pe criterii de convingeri politice.
6. FINALIZAREA INVESTIGAȚIEI PENALE cu privire la fraudarea sistemului bancar și tragerea la răspundere a tuturor oficialilor implicați în furtul bancar. Adoptarea Legii Magnițki, care să alinieze Republica Moldova la standardele de integritate necesare pentru a deconecta sistemul bancar de la rețelele internaționale de crimă organizată”

De asemenea, ACUM solicită URMĂRIREA PENALĂ de către instituțiile europene responsabile a tuturor persoanelor cu cetățenia Republicii Moldova implicate în furtul miliardului, pe teritoriul țărilor Uniunii Europene în care au fost comise fraudele. „Am colectat semnături în zilele de 26 și 27 august în acest sens, vom continua colectarea de semnături la evenimentele ACUM. Totodată, am lansat o Petiție online unde cetățenii pot semna în sprijinul demersului nostru”, se spune într-un comunicat ACUM. Puteți semna Petiția aici.

Andrei Năstase a mulțumit protestatarilor și a anunțat depunerea unei plângei penale colective: „La acest protest au venit foarte mulți oameni din diasporă, oameni veniți de la mii de kilometri. Mulțumesc diasporei pentru modul în care s-au prezentat la acest protest și pentru faptul că au rămas peste noapte. Statul, atunci când ne batjocurește, când ne privează de niște drepturi, de niște libertăți, nu-și pune problema naționalității noastre sau de ce culoare politică suntem. Ei ne tratează pe toți ca pe niște paria, ca pe niște robi, ca pe niște sclavi. Vom depune o plângere penală colectivă pentru modul în care autoritățile au acționat în raport cu niște cetățeni pașnici, așa încât cei vinovați de ilegalități să fie trași la răspundere.”

Ion Terguță a mulțumit presei independente pentru atenția acordată protestului din 26 august și evenimentelor din 27 august: „Le mulțumim tuturor celor care au dat dovadă de imparțialitate și obiectivitate în zilele de 26 și 27 august. În același timp, trebuie să constatăm că presa de partid are o pondere extrem de mare și a distorsionat mesajul public.”

Alexandru Slusari s-a adresat oamenilor în limba rusă, declarând că tot ce vrea regimul Plahotniuc este violență și vărsări de sânge, iar acest lucru s-a confirmat pe 26 august, când, fără niciun document ce le-ar permite acest lucru, Șor a adus câteva sute de bătrânei, jertfe ale acestui regim, în PMAN, pentru a crea conflicte între oamenii prezenți acolo. „Pe ei nimeni nu a încercat să-i evacueze, în mod civilizat, nu ca pe noi, ci dimpotrivă poliția a dorit să creeze un conflict între cele două grupuri.”, a menționat Alexandru Slusari.

Maia Sandu a declarat că regimul a făcut tot posibilul ca să provoace ciocniri între cetățeni pentru a discredita Mișcarea de Rezistență ACUM: „Am văzut că poliția a fost parte la acest spectacol al regimului. Același lucru l-a făcut și Primăria prin acel ordin, despre care ni s-a spus că ar fi fost publicat anterior, ceea ce reprezintă o minciună. Această guvernare poate să recurgă doar la forță, ea nu mai are autoritate nici pe intern, nici pe extern. Nu mai există instituții ale statului care să ne protejeze.”

De asemenea, Maia Sandu le-a cerut polițiștilor care ne-au intimidat și evacuat cu forța să ne întoarcă lucurile luate – 10 drapele ale Republicii Moldova, 10 drapele cu simbolistica ACUM, aparate de sonorizare și alte obiecte pierdute.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram