Aproape 68% din exporturile Republicii Moldova merg acum către piața UE. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 23% la nivelul anului 2017. Despre aceasta a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, întru-un mesaj adresat la patru ani de implementare a Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, parte a Acordului de Asociere.

„Vedem rezultate foarte bune, atât în creșterea comerțului bilateral, cât și în implementarea reformelor legate de Acordul de Liber Schimb”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul a menționat că comerțul bilateral cu UE în ultimul an a ajuns la patru miliarde de euro. Balanța comercială a produselor agricole, în special, nuci, cereale, semințe de floarea soarelui, vin s-a îmbunătățit considerabil în favoarea Republicii Moldova. Exporturile moldovenești de produse vegetale către UE aproape s-au dublat în ultimii doi an și au atins cifra de 406 milioane de euro. „Suntem bucuroși să observăm tendința pozitivă, similară și în anul 2018, inclusiv pentru exporturile moldovenești”, a spus Peter Michalko.

Pe lângă agricultură, comerțul a crescut considerabil în materiale plastice, textile, metale, mașini, dar și ceramică și jucării. Oficialul menționează că odată cu adoptarea de către companiile moldovenești a standardelor tehnice ale UE pentru bunuri industriale, a mărfurilor sanitare și fitosanitare, pentru produsele agricole și alimentare, noi piețe se vor deschide la nivel mondial, se va obține o mai mare diversificare, dar și o îmbunătățire a siguranței produselor pentru consumatorii casnici.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!