Pe 10 septembrie, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va vizita biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol pentru a înmâna primele plăcuțe de înmatriculare cu design neutru. Aceasta după ce pe 1 septembrie două birouri de înregistrare a vehiculelor au fost deschise în orașele de pe malul stâng al Nistrului, Tiraspol și Rîbnița, de către reprezentanții politici în procesul de reglementare transnistreană din partea Moldovei și Transnistriei.

Potrivit OSCE, acest eveniment marchează începutul implementării așa-numitului acord privind „plăcuțele de înmatriculare”, semnat de către părți pe 24 aprilie 2018 în vederea stabilirii unui mecanism care ar permite accesul vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internațional.„Deschiderea este rezultatul eforturilor și resurselor dedicate de către părți pentru a institui și a asigura funcționarea birourilor de înregistrare a vehiculelor, respectând termenul de 1 septembrie agreat în Protocolul de la Roma din 30 mai. Dotate cu 30 de oficiali din Moldova și Transnistria, birourile de înmatriculare a vehiculelor vor emite pentru vehiculele din Transnistria plăcuțe de înmatriculare moldovenești recunoscute internațional cu design neutru, permițând participarea acestora la traficul internațional”, spune OSCE.

Înțelegerea privind „plăcuțele de înmatriculare” este a cincea din „pachetul din opt puncte” semnată și implementată de către părți de la sfârșitul anului 2017. Această abordare afirmă noua normă a procesului de negocieri, părțile încheind acorduri cu termene și mecanisme structurate care să ghideze implementarea ulterioară.