Mai multe ONG-uri au semnat o declarație prin care își exprimă profunda dezamăgire cu privire la modul în care autoritățile din Republica Moldova și-au exercitat atribuțiile în legătură cu întrunirile publice care au avut loc în mun. Chișinău pe 26-27 august și 1 septembrie 2018. Astfel, ONG-urile:

1. Condamnă modul în care au acționat autoritățile cu privire la protestele desfășurate în Piața Marii Adunări
Naționale (PMAN) din mun. Chișinău pe 26 august 2018.
2. Condamnă restricționarea accesului jurnaliștilor la evenimentele din 26-27 august 2018 și inacțiunea poliției
atunci când reprezentanții partidului Șor au îmbrâncit jurnaliștii.
3. Condamnă modul în care poliția a dispersat protestatarii de la monumentul lui Ștefan cel Mare în dimineața
zilei de 27 august 2018.
4. Condamnă și califică drept ilegală dispersarea și ridicarea bunurilor grupului civic de protestatari
OccupyGuguță în dimineața zilei de 27 august 2018.
5. Condamnă și califică drept excesive acțiunile poliției și administrației Guvernului din 1 septembrie 2018
împotriva participanților la Marșul Centenar.
6. Sunt îngrijorați li solicită MAI să explice prezența alături de polițiști a persoanelor în civil fără posibilitatea de a le identifica și modalitatea de identificare a polițiștilor în cagule.

În final, ONG-urile reiterează că protestul pașnic este o metodă importantă de prezentare a dezacordului față de anumite politici publice. Modul în care protestul este desfășurat și comportamentul autorităților publice la protest reprezintă un indicator important al stării democrației într-un stat. Comportamentul autorităților publice din Republica Moldova în cadrul protestelor din 26-27 august și a manifestației din 1 septembrie 2018 a ridicat multe întrebări serioase. Solicităm autorităților publice competente, în special Primăriei mun. Chișinău, Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale, analiza complexă a evenimentelor din 26-27 august și 1 septembrie 2018, inclusiv investigarea minuțioasă a tuturor plângerilor depuse în legătură cu acele evenimente, publicarea în termeni restrânși a rezultatelor analizei și investigațiilor. Solicităm abținerea pe viitor de la acțiuni care creează pericole de altercații între protestatari și respectarea cu bună credință a legislației cu privire la întrunirile publice.

Declarația integrală poate fi citită mai jos: