Două cazuri de pestă porcină în sudul Moldovei. Acestea au fost depistate la porcii domestici, din satele Crocmaz și Olănești raionul Ștefan Vodă și satul Giurgiulești, raionul Cahul. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor noile cazuri au fost confirmate de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară.

În context, comisiile Antiepizootice Excepționale din Ștefan Vodă și Cahul au aprobat Planul complex de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei.

ANSA reamintește cetățenilor și proprietarilor de porcine importanța respectării cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 158 din 22 martie 2018 Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar-veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și Ordinul nr. 165 din 09.07.2014 cu privire la aprobarea unor norme, și anume:

– Porcii nu se hrănesc cu resturi alimentare!
– Schimbarea obligatorie a hainelor și a încălțămintei înainte de a intra în adăposturile animalelor!
– Anunțarea imediată a medicului veterinar în caz de sacrificare, îmbolnăvire sau moarte a unui porc din gospodărie!
– Porcii nu se lasă liberi, în afara adăpostului!

ANSA solicită respectuos cetățenilor să se abțină de la procurarea cărnii și a produselor din carne de porc de peste hotare (Ucraina, România) și introducerea acestora în țară.