Careul de început de an la școlile cu predare în limba română din regiunea Transnistreană au avut loc sub supravegherea poliției locale. Despre acest fapt informează asociația Promo-LEX prezentând situațiile la două școli din regiune.

„Și în acest an, careul a fost unul mai puțin solemn. Reprezentanții miliției transnistrene continuă să intimideze elevii și profesorii din aceste școli. La gimnaziul din s. Roghi au fost prezenți aproximativ 20 de reprezentanți ai miliției transnistrene, majoritatea îmbrăcați în civil. Cineva s-a apropiat de directoare și a preîntâmpinat-o să nu difuzeze la boxe imnul de stat și să nu arboreze drapelul”, se spune într-un mesaj al asociației.

Un alt caz a avut loc la gimnaziul din Corjova, unde au fost observați 15 milițieni, aceștia „supravegheau” din drum evenimentul. La Liceul din Râbnița au fost reprezentanți ai structurilor locale din așa-zisa RMN.

Reprezentanții asociației afirmă că încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administrației din stânga Nistrului. Totodată, Promo-LEX afirmă că situația școlilor date rămâne una critică.

Precizăm că prin Hotărârea CtEDO din data de 19.10.2012 a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educaţie în raport cu Federaţia Rusă.