/VIDEO/ Profesorii și părinții continuă să colecteze semnături pentru majorarea salariilor angajaților din sistemul de educație

03 septembrie 2018, ora 19:15

„ Noi am vrut să mergem la careurile liceelor din centrul capitalei să distribuim pliante și să îndemnăm oamenii, părinții, de fapt, să semneze o petiție prin care să se alăture protestului pedagogilor prin a cere salarii mai mari. Din păcate am distribuit doar câteva pliante. A venit poliția și a spus că facem agitație și nu putem să facem acest lucru.”

Incidentul a avut loc la liceul Gheorghe Asachi din capitală. Pentru că omul legii s-a opus colectării semnăturilor, activiștii au mers să împartă pliantele prin alte licee din Chișinău. Printre cei care luptă pentru majorarea salariilor profesorilor este și Natalia. Alături de mai mulți pedagogi, dar și persoane care nu fac parte din sistemul de învățământ, femeia a adună semnături de susținere a unei petiții online.

„Ultima majorare, de fapt indexare de 8 % cam a supărat pedagogii. această sumă nicidecum nu salvează un pedagog. Maxim cumperi încă două blocuri de hârtie.”, Natalia Bzovaia, Pofesoară, Membră a Grupului de Inițiativă

În petiție, profesorii cer majorarea salariului cu 50 la sută pentru pedagogi și cu 100 sută procente pentru cadrele non-didactice.

„Dacă de exemplu să fie un salariu, că acel 50 de procente pe care noi îl cerem nu ajunge nicidecum pentru necesitățile unui pedagog nu încă ca să mai cumpere cărți. 07:54-07:58 Ar fi trebuit să fie 10-12 mii de lei lunar.”, Natalia Bzovaia, Pofesoară, Membră a Grupului de Inițiativă

O fostă profesoară, care a muncit 40 de ani în sistemul de învățământ, spune că nu doar salariile dascălilor sunt mizere, ci și pensiile. Pentru a supraviețui, doamna Ala a decis să lucreze în continuare, activând ca bibliotecară într-un liceu din capitală.

„Avem o pensie care nu ajunge de mâncare nu încă să mai cumperi ceva sau să te mai încălzești. E mizerabilă. Funcția de bibliotecar permite să ai bani ca să plătești căldura, nimic mai mult. E 1300 salariul, e mic.”, Ala Dubinschi, bibliotecară

Fosta profesoară crede că remunerarea pe care o primesc pedagogii este extrem de mică în comparație cu eforturile depuse de aceștia.

„Eu sunt la minimumul de supraviețuire. Toți profesorii. 05:10 -05:23 Mai ales că, eu fiind învățătoare am înțeles un lucru: Nu avem timp pentru copiii noștri, noi avem timp pentru copiii școlii, o viață-ntreagă și nu avem timp și nu avem putere și nu avem bani pentru ai noștri copii.”, Ala Dubinschi, bibliotecară

Și șeful sindicatelor din Educație consideră că salariile trebuiesc majorate și a menționat că a cerut acest lucru guvernului, încă de anul trecut.

„Cerințele sunt înaintate demult deja, din 2017. Și cerințele de 50 la sută majorări sunt normale și nu aș zice că este o majorare că ar schimba foarte mult situația pedagogilor.”, Ghenadiee Donos, Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei

Potrivit grupului de inițiativă, în prezent salariul unui pedagog cu studii superioare constituie aproape 3300 de lei, iar a personalului non-didactic – 1170 lei. Semnăturile colectate vor fi depuse la Guvern, Parlament și ministerele de resort pe 5 septembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram