/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Un altfel de 1 septembrie. Îmbrăcați modest și fără părinți alături, zeci de copii de la Gimnaziul-Internat nr.3 din capitală au dat start noului an școlar

missing
03 septembrie 2018, ora 19:22

Mica ogradă a Gimnaziului-Internat nr.3 și-a adunat astăzi elevii pentru un nou an școlar. Fără fanfară sau bufet, îmbrăcați modest, mulți dintre ei au asistat la careu, în lipsa părinților.

„Aici am doar 2 surori, dar, în general, am 5 surori și un frate. Nici nu știu de ce ne-am mutat aici, dacă sincer, știu că a fost alegerea mamei mele.”

„ Tatăl a murit și mama crește de una singură copilul. 0:30 – 0:33 Și am dat-o la internat pentru că, considerăm că este mai ușor așa. De luni până vineri se află aici, dar sâmbătă și duminică – acasă”, afirmă ELENA PAPUC, BUNICA UNEI ELEVE.

„ – Cum te simți azi, începe școala… – Îi bine tot.”
„Stai aici în internat? – Stau cu părinții mei.”
„ – În fiecare zi te duci la ei? – Nu în fiecare zi, dar în fiecare vineri.”
„ Doar tata a venit, el acum este în clasa fratelui meu, dar mama este la serviciu.”

Pentru părinții și rudele copiilor, care abia de fac față provocărilor financiare, acest gimnaziu este o adevărată salvare.

„Femeile care sunt mame singure această școală este de mult ajutor”, (mamă)

Cât despre profesori, aceștia menționează că depun un efort considerabil ca să-i pregătească pe elevi pentru lumea mare, însă sunt amărâți de salariile mici pe care le primesc.

„ Aici este același program școlar, dar copiii sunt mai dificili și nu chiar toți pot să însușească ceea ce se dă”, ne spune FENEA CERTAN, PROFESOARĂ DE MATEMATICĂ ȘI LIMBĂ ROMÂNĂ

„ Gândul de a veni la gimnaziul internat m-a înfiorat. Stând aici câteva luni, pur și simplu te atașezi de ei. Salariul lasă de dorit, încercăm să ne descurcăm cum putem”, relatează ELENA MÂNDRU, PROFESOARĂ DE LIMBA ROMÂNĂ.

„ Pentru mulți, școala a înlocuit totul, și rudele, și apropiații și părinții. De aceea, încercăm ca fiecare elev să se simtă aici ca acasă” , povestește AURELIA NIDAȘCOVSCAIA, DIRECTOARE GIMNAZIUL-INTERNAT NR.3.

„ Copilașilor le este foarte foarte greu, fără susținere, fără ajutor, de aceea, școala, cum a fost mama și tata, așa și a rămas pentru ei” , Margareta Romanova, profesoară educație civică.

Iar pentru a simți că este sărbătoare, toți elevii au avut parte de o excursie la grădina zoologică, organizată de administrația internatului. Aceștia au fost duși, în mai multe ture, cu un autobuz vechi, aflat în dotarea școlii.

În acest an, Gimnaziul-Internat nr.3 găzduiește până la 200 de copii orfani sau din familii social-vulnerabile. Practic toți dintre ei locuiesc în internat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram