Avocatul lui Platon, Valeriu Pleșca, a declarat luni, 3 septembrie, că el și colegii săi au fost agresați de angajații Penitenciarului nr. 13 din Capitală. Administrația Națională a Penitenciarelor a venit cu precizări privind incidentul dat și susține că acțiunile deținutului Platon, cât și ale avocaților săi, constituie provocări la adresa sistemului penitenciar.

Potrivit unui comunicat al instituției, pe 3 septembrie 2018, la ora 16:00, în Penitenciarul nr.13-Chișinău, la solicitare, a fost asigurată întâlnirea avocaților cu deținutul Veaceslav Platon.

Aproximativ la ora 17:00 avocații au fost preveniți că programul penitenciarului se încheie, fiind rugați să părăsească instituția. Imediat, deținutul Platon, cât și avocații au manifestat un comportament agresiv, provocator, folosind cuvinte obscene în adresa personalului instituției, dar și amenințări cu răfuială fizică personală, inclusiv la adresa membrilor familiilor angajaților instituției penitenciare. După mai multe încercări de a convinge deținutul să meargă în celulă, acesta a fost avertizat că în cazul nesupunerii cerințelor personalului penitenciar va fi aplicată forța fizică, iar avocații au fost preîntâmpinați că se încalcă regimul de deținere în penitenciar. Astfel, angajații penitenciarului aflați în exercițiul funcțiunii au fost nevoiți să aplice legal forța fizică față de deținutul Platon, cu escortarea ulterioară în celula de detenție, fapt ce a fost documentat potrivit legislației. În rezultatul examinării medicale imediate a deținutului, nu au fost stabilite careva leziuni, iar medicii au apreciat starea de sănătate drept satisfăcătoare, motiv pentru care nu a fost necesară solicitarea serviciului de urgență”, se spune în comunicatul Administrației Naționale a Penitenciarelor

În același comunicat se spune că avocații prezenți au continuat să manifeste comportament agresiv și amenințător în adresa angajaților instituției penitenciare. „Față de avocați nu a fost aplicată forța fizică, iar informațiile apărute în anumite instituții media despre presupusa agresare a lor sunt false”, se spune în comunicat.

Totodată, Administrația Națională a Penitenciarelor considerăm că, atât acțiunile deținutului Platon, cât și ale avocaților săi, „constituie provocări la adresa sistemului penitenciar, care au scopul de a defăima imaginea funcționarului aflat în misiune de serviciu”.

Instituția mai menționează că toate materialele acumulate pe cazul dat au fost expediate organelor procuraturii.

Declarațiile avocatului lui Pleșca pot fi AICI.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!