Un bătrân din Glodeni, care a fost internat forțat la Psihiatrie după ce ar fi lovit-o pe Valentina Buliga, pe când era ministru al Muncii, și-a găsit dreptate la CEDO. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Guvernul de la Chișinau sa-i achite aproape 8 mii de euro in calitate de despagubiri. Contactata de TV8, deputata PD a declarat ca, intre timp, a vrut sa se impace cu batranul si ca regreta ca dosarul a ajuns la CEDO.

Într-un comunicat de presă, emis de PROMO-LEX, se precizează că CEDO a constatat încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, prevăzut de articolul 5 CEDO, în privința pensionarului Mihail Dogotari. Fostul inginer a fost internat la Psihiatrie după ce a fost reclamat de Valentina Buliga că ar fi agresat-o. Cazul a avut loc în urmă cu 4 ani, în timpul unei întâlniri pe care fostul ministrul al Muncii, pe atunci, a întreprins-o la Glodeni. Imediat după acel incident, bătrânul a negat acuzațiile care i se aduc.

Am rămas până la urmă și m-o ascultat. Mi-o luat hârtia la dânsa și a zis că va hotărî întrebarea. Pentru ce trebuia să o lovesc? Cum puteam să o lovesc când ea s-a adresat atât de frumos către mine. Cum?”, Mihai Dogotari, pensionari.

Poliția a pornit atunci pe numele pensionarului un dosar penal pentru huliganism, după ce a recepționat o plângere din partea Valentina Buliga.

În cadrul întrevederii doamnei ministre, un locuitor al orașului Glodeni în vârstă de 72 de ani, fără de motive întemeiate, s-a adresat injurios la adresa doamnei Buliga, învinuind-o că nu i s-a stabilit pensia în mărimea în care și-ar fi dorit, lovind-o cu pumnul în direcția feței”, Sabina Veșnin, ofițer de presă al IGP.

Contactată telefonic, Valentina Buliga a menționat că regretă că acest caz a ajuns la CEDO.

Îmi pare rău că țara trebuie să plătească acești bani din cauza că cineva nu și-a făcut meseria sau a depășit anumite atribuții”, Valentina Buliga, ex-ministru al Muncii.

Valentina Buliga insistă că a fost lovită atunci, dar, ulterior, a vrut să înceteze procesul de judecată și să se împace cu bătrânul. Fostul ministrul spune că nu s-a implicat în procesul de judecată.

În momentul când am fost lovită, am depus acea plângere în fața polițiștilor care au venit la fața locului. Eu am participat o singură dată în procesul de judecată. În rest, nu am discutat cu nimeni, nici cu procurorii, nici cu judecători, nici cu polițiști”, Valentina Buliga, ex-ministru al Muncii.

Incidentul dintre Buliga și Dogari a avut loc la o întâlnire a ex-ministrului cu locuitorii raionului Glodeni. Bătrânul era nemulțumit de pensia sa și modul în care au fost făcute calculele. Pensionarul ar fi abordat-o pe Valentina Buliga la finalul întâlnirii, iar răspunsul Valentinei Buliga nu l-a mulțumit pe reclamant, fapt ce l-ar fi determinat să o lovească.La solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a reclamantului, iar în septembrie, reclamantul a fost arestat și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut o săptămână. În februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg.

Reporter: Ana Sîrbu