/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Japonia, lovită direct de cel mai violent taifun din ultimii 25 de ani

04 septembrie 2018, ora 19:17

Ciclonul Jebi, cel de-al 21-lea din Asia din acest sezon, a lovit prefectura Tokushima (sud-est) de pe insula Shikoku, a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia. Această depresiune (950 de hectopascali) care se manifestă într-o zonă foarte largă este însoţită de rafale de vânt foarte violente, ce pot atinge o viteză de până la 220 de kilometri la oră.

Cu o viteză a vântului de 160 – 190 de kilometri la oră în zona sa centrală, Jebi este clasificat de meteorologi ca fiind „foarte puternic”. „Este cel mai puternic din 1993”, a declarat pentru AFP Ryuta Kurora, responsabil din cadrul Agenţiei de Meteorologie din Japonia.

Jebi înaintează destul de rapid deplasându-se către nord-est cu 45 de kilometri la oră. Ciclonul ar urma apoi să traverseze partea de vest a insulei principale Honshu. Ploile diluviene provocate de Jebi sunt, de asemenea, de temut pentru persoanele din zonele cu risc de inundaţii sau de alunecări de teren care trebuie să urmeze imediat eventualele instrucţiuni de evacuare, după cum au insistat autorităţile.

Primul ministru Shinzo Abe şi-a anulat o deplasare în vest şi a convocat o reuniune de criză în cadrul căreia a solicitat populaţiei să „ia măsuri pentru a se proteja”. Aproximativ 300.000 de persoane au primit recomandarea de a se refugia în adăposturi, iar cel puţin 50.000 de gospodării au rămas fără energie electrică. Companiile aeriene au anulat preventiv peste 650 de zboruri, iar numeroase curse feroviare au fost suspendate.

Marile magazine, în special din regiunea Osaka (vest), au decis, în mod excepţional, să nu îşi deschidă marți porțile. Companiile din zonele cu cel mai mare risc au solicitat angajaților să rămână acasă. Unităţile de învăţământ au rămas, de asemenea, închise.

Numeroase taifunuri mătură în mod regulat arhipelagul japonez în timpul verii, însă Jebi ar putea provoca pagube importante în vestul ţării, în zonele fragilizate de inundațiile și alunecările de teren devastatoare de la începutul lunii iulie, în urma cărora şi-au pierdut viața cel puțin 220 de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram