/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Catalonia îşi reia demersurile pentru independenţă

missing
05 septembrie 2018, ora 23:48

În cadrul unei conferinţe, Torra a prezentat marţi seara paşii către independenţă. El a fost ales în urmă cu cinci luni ca succesor al lui Carles Puigdemont, care s-a refugiat anul trecut în Belgia, după ce guvernul spaniol l-a destituit ca urmare a organizării unui referendum neautorizat de la centru şi a proclamării independenţei.

Între timp, şi premierul de atunci al Spaniei, Mariano Rajoy, a fost înlocuit, iar succesorul său, Pedro Sanchez, are o atitudine mai puţin dură faţă de autorităţile regionale de la Barcelona. El a propus un referendum pentru autonomie sporită şi s-a opus unei noi consultări a electoratului pe tema independenţei.

Quim Torra a apreciat că ideea lui Sanchez este “interesantă”, însă a cerut repetarea votului din 1 octombrie 2017, de data aceasta în cadrul unui referendum privind independenţa aprobat de statul spaniol şi recunoscut internaţional, al cărui rezultat să fie obligatoriu. El s-a declarat deschis negocierii mai multor probleme, cum ar fi situaţia politicienilor separatişti închişi sub acuzaţia de rebeliune, din cauză că au participat la organizarea referendumului considerat ilegal.

Procesul acestora ar putea începe în octombrie, iar Torra a susţinut că nu va accepta nicio sentinţă în afară de achitarea integrală.

În iulie, un sondaj de opinie arăta că ponderea alegătorilor din Catalonia care doresc independenţa este cu circa două puncte procentuale mai mare decât a celor care sunt împotrivă. La alegerile regionale din decembrie anul trecut, un partid anti-secesiune obţinuse cele mai multe voturi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram