/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Chișinău, deposedat de 30 de loturi de pământ. Schema prin care au acționat

missing
05 septembrie 2018, ora 20:15

Ziarul de Gardă a publicat o investigație despre o schemă frauduloasă, care a sărăcit bugetul capitalei cu peste 100 de milioane de lei. O parte din bani au ajuns în proprietatea unor benzinării, iar altele la companii de construcții și firme off-shore de peste hotare. Întreaga schemă a început de la o simplă cerere adresată Primăriei de către o Asociație Obștească necunoscută, „Cuvântul de Onoare”, care solicita un lot de teren pentru construcția unei cantine sociale.

Asociația Obștească „Cuvântul de Onoare” are sediul în clădirea IMTEH din centrul Chișinăului, însă în acel oficiu, astăzi, activează un birou de avocați. Sergiu Topală, președintele Asociației, cea de la care a demarat schema de acaparare a terenurilor publice, a refuzat o discuție la subiect.

În urma acestor scheme, mai multe loturi de pământ, predestinate terenurilor de joacă pentru copii sau zonelor de înverzire, au trecut în posesia mai multor companii de construcție. Printre cei vizați în investigație se numără avocați, oameni de afaceri, judecători, funcționari publici și executori judecătorești. Unii au refuzat să comenteze acuzațiile, alții au precizat că au acționat legal. Între timp, reprezentații Primăriei Chișinău au declarat pentru Ziarul de Gardă că în bugetul instituției nu au ajuns bani din urma licitațiilor organizate.

Din unele surse erau condiționate că banii erau transferate prin conturile executorilor judecătorești, ce s-a întâmplat mai departe, nu suntem la curent. Dar, având în vedere că Primăria Chișinău nu recunoaște aceste investigații. Chiar să fi transferat acești bani, nu era să le recunoaștem”, Valeriu Bogdan, șeful direcției juridice a primăriei Mun. Chișinău

Jurnaliștii menționează că acest caz se află și în vizorul procurorilor, însă majoritatea anchetelor bat pasul pe loc. Potrivit Ziarului de Gardă, schema încă este în derulare, iar terenurile continuă să ajungă, rând pe rând, în offshoruri, iar de acolo la companii de construcții cunoscute sau firme care gestionează afaceri cu benzinării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram