În timp ce rujeola avansează, Mitropolia Moldovei se pare că a găsit o soluție inedită pentru a scăpa de această boală: rugăciunea. Preoții vor oficia slujbe speciale pentru izbăvirea de acest virus, potrivit unei circulare emise de Mitropolie. Medicii spun însă că singura metoda de a scăpa de boală este vaccinarea. Între timp, analizele de laborator au confirmat noi cazuri de rujeolă. În unul este vorba de un copil din municipiul Chișinău, care ar fi luat virusul din Rusia.

Noi cei care contactăm cu atâta lume, în primul rând putem înștiința, aduce la cunoștință pericolul acestei boli, acestui virus și desigur putem identifica potențialii purtători de acest virus după simptomele pe care le comportă această boală”, Octavian Moșin, preot.

Preotul spune că pentru a grăbi însănătoșirea bolnavilor, rugăciunile vor fi citite zilnic.

Credem că vom săvârși aceste rugăciuni zilnic, în special în cadrul sfintelor liturghii vom pune cereri speciale. Deja din dimineața acestei zile ne-au telefonat câteva persoane care ne-au solicitat ca în biserica noastră să fie oficiată suplimentar această rugăciune a maslului, pe care am orânduit-o joi seara”, Octavian Moșin, preot.

În circulara Mitropoliei Moldovei nu se menționează, în schimb, nimic despre necesitatea vaccinării, care, potrivit medicilor, este singura metodă de a scăpa de rujeolă.

Evident că o să fie doar o liniște sufletească pentru populația care se află acolo la rugăciuni, însă medical, absolut deloc nu o să fie ajutați. 01:47-01:58 Deci niște măsuri în primul rând de igienă, de evitare a locurilor aglomerate, de evitare a călătoriilor cu copii nevaccinați”, Laura Țurcan, medic-epidemiologic, ANSP

Doctorii sunt îngrijorați de faptul că boala ar putea să se răspândească în continuare din cauza revenirii copiilor în școli.

Situația este în continuare alarmantă și agravată deoarece iată copiii au plecat la școală, sunt în colectivități închise și cei care nu sunt vaccinați pot ușor să contacteze ei boala, și apoi să se împartă cu colegii”, Laura Țurcan, medic-epidemiologic, ANSP

Unii oameni văd utilă rugăciunea, alții sunt sceptici că aceasta va ajuta cumva la vindecare.

O să ne rugăm, ce avem de făcut. –Credeți că o să ajute? –Eu cred că da.”

Trebuie întotdeauna să ne rugăm pentru tot, pentru bunăstare, pentru sănătate. –Credeți că rugăciunile vor ajuta? –Mereu ajută. Principalul e să credem în asta.

Asta-i pierdere de timp și atâta tot. Asta nu e medicină, nu-i religie.”

Cu rugatul puțin faci. Trebuie de lecuit, de făcut injecții.

Până ieri, în țară au fost confirmate 198 cazuri de rujeolă, în timp ce alte 68 de cazuri încă sunt în proces de investigare. Printre ultimii pacienți care s-au îmbolnăvit de rujeolă se numără și un copil din comuna Stăuceni, muncipiul Chișinău. Acesta ar fi importat virusul din Rusia.