/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Studiile superioare - din nou la căutare. Unele universități și-au completat, în premieră, toate locurile la buget

05 septembrie 2018, ora 19:50

„Am completat, spre deosebire de toți anii precedenți, toate locurile bugetare”, a declarat Maria Vârlan, secretară în comisia de admitere, Universitatea Pedagogică.

Dacă anii trecuți, Universitatea Pedagogică rămânea cu aproape 30 de locuri la buget neocupate, în acest an, pentru prima dată, oferta a fost acoperită în totalitate.

„Am avut 429 locuri bugetare pentru ciclul licență și 335 locuri bugetare pentru ciclul 2 – master. Pentru ciclul 2 – master, toate locurile bugetare s-au ocupat din primul tur. Populară este specialitatea „Pedagogie în învățământ primar”, în special este aleasă forma cu frecvență redusă”, a susținut Maria Vârlan.

Secretara Comisiei de Admitere spune că administrația a lucrat mai mult la promovarea universității în afara capitalei.

„Vizitele profesorilor noștri în școlile din raioane din Republica Moldova unde sunt prezentate programele, probabil o mai mare promovare a programelor pe care le propunem”, a menționat secretara.

Și Universitatea Agrară, tradițional evitată de viitori studenți, nu duce lipsă de doritori în acest an academic. Toate cele aproape 400 de locuri bugetare pentru licență și masterat au fost suplinite, pe când, în anii precedenți, înregistrau un deficit de circa 10 la sută.

„Noi la momentul actual avem 100 de procente acoperite toate locurile bugetare. Agricultura noastră astăzi se relansează. Noi deja avem tehnică agricolă modernă”, a comunicat Iurie Melnic, prim-prorector, Universitatea Agrară.

Cele mai căutate specialități au rămas horticultura, agronomia sau zootehnia, iar majoritatea studenților provin în continuare din zonele rurale. Și Universitatea Tehnică se poate lăuda cu o mai bună rată de admitere, deși nu toate locurile cu finanțare bugetară au fost epuizate.

„Din 1268 de locuri bugetare, s-au acoperit 1200. Parcă ar fi normal ca roboto-tehnica acum să se dezvolte, să fie mai în vogă, dar iată că anul acesta cereri nu au fost atât de multe”, a precizat Radu Melnic, secretar în comisia de admitere, UTM.

Pe de altă parte, tinerii nu se arată prea entuziasmați de studiile universitare în Moldova.

„Teoria pe care noi o învățăm este foarte veche, manualele sunt vechi, ăsta e minusul la orice universitate”, a declarat un student masterand.

„Am terminat școala aici și mă voi duce la învățătură acolo, la colegiu. – De ce? – Mai multe șanse… în viață… acolo mai multe șanse îți dau” a susținut un absolvent de liceu.

„Nu, nu am învățat la universitate. Singur am făcut niște cursuri. Învățătura aici nu este de ajutor în mod deosebit”, a comunicat un tânăr angajat.

Totuși, sunt și din cei mai optimiști.

„Aș rămâne aici în țară, pentru că îi mai ușor pentru mine și am mai mulți cunoscuți și cred că o să descurc mai bine aici”, a comunicat un student anul întâi.

În sesiunea din acest an, la licență au fost înmatriculați 4509 de studenți la buget. Au rămas vacante circa 400 de locuri, în jumătate față de anul trecut. La masterat, au rămas neocupate doar cinci locuri la buget din cele 2876 disponibile. În top cele mai râvnite specialități au fost „Dreptul” cu 18 cereri pentru un loc, „Finanțe și Contabilitate”, dar și domeniul „Tehnologiilor informaționale și comunicaționale”, cu șase cereri pentru un loc.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram