În capitală, toamna a venit, la pachet, cu ambuteiaje kilometrice și cu transport public supraîncărcat. Șoferii sunt nevoiți să petreacă ore în șir pentru a ajunge la destinație. Nu pot fi invidiați nici cei fără mașini. Oamenii duc o adevărată luptă pentru a prinde un loc în troleibuze și autobuze. Aceștia cer soluții urgente de la autoritățile municipale. Am încercat să obținem o reacție de la șeful direcției generale Transport Public. Acesta însă nu a răspuns la telefon.

Pe mai multe străzi din Chișinău s-a circulat cu dificultate în această dimineață. De altfel, calvarul a început de câteva zile, odată cu revenirea chișinăuienilor din concedii si a elevilor – la școală. Aglomerație a fost și în sectorul Botanica, unde șoferii au condus bară la bară și cu mulți nervi.

Jumătate de oră avem. Iată am intrat acolo pe rotundă și o să ieșim da nu știm când. Asta-i în țara Moldovei. – Nu întârziați nicăieri? – Da cum nu întârziem, ne-am pornit într-o cale bună și nu putem să ajungem”.

Întârziem, dar ce să facem. Așa e la noi în Moldova. La spital. Aici trebuie de sus să rezolve”.

-Trebuie de făcut drumurile, de mai lărgit, da altfel nu putem. Foarte mult flux de automobile. –Pasagerii nu se plâng? –Se plâng, că întârzie pe la lucru, unul, al doilea. Dar asta e realitatea”.

Eu sunt de la Ungheni, acolo e minunat de circulat, dar aici, când și vin, vin rar, dar… -Dar unde mergeți, nu întârziați? –La aeroport, parcă reușim, ne-am pornit mai devreme”.

Și celor care circulă cu transportul public nu le-a fost mai ușor. Oamenii au așteptat timp îndelungat în stații pentru a prinde un loc în troleibuz sau microbuz. De exemplu, în această înregistrare făcută de un internaut, se vede cum oamenii se împing în ușile unui troleibuz, în speranța că vor reuși să-și facă loc în interior.

Autoritățile municipale strâng deocamdată din umeri și spun că nu au o soluție, dând vina pe numărul mare de mașini și infrasctructura proastă. Ofițerii de presă de la Poliția capitalei nu ne-au răspuns la telefon pentru a comenta problema ambuteiajelor din Chișinău. În municipiu, sunt înregistrate peste 300.000 de automobile, dublu în comparație cu situația de acum 10 ani.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu