Presa pro-guvernamentală din Turcia scrie că joi serviciul turc de informații, MIT, a participat la reținerea a șase cetățeni turci în Moldova și i-a dus într-o direcție necunoscută. Toți cei șase sunt profesori sau studenți la lantul privat al liceului turc Orizont, care este apropiat de clericul turc Fethullah Gulen, aflat în exil. Unul dintre persoanele reținute ar avea doar 14 ani, dar a fost eliberat în curând, scrie Balkan Insight.

„Au fost luați în această dimineață, dar fiul meu și profesorul său au fost eliberați, dar un alt profesor a fost ridicat după ce i-au rupt ușa”, a spus tatăl adolescentului. El a adăugat că se teme că ceilalți vor fi trimiși în Turcia cu primul zbor de la Chișinău.

Serviciul de Informații Secrete al Moldovei, SIS, susține că a desfășurat o operațiune menită să prevină amenințările la adresa securității naționale în mai multe localități. Acțiunile au fost întreprinse de Centrul Antiterorist al SIS. În același timp, mass-media turcească afirmă că a fost acțiunea serviciului turcesc de securitate, MIT, el fiind cel care a efectuat reținerile. „MIT, care a avut mai devreme o lovitură majoră în filiala balcanică a FETO [Kosovo] … desfășoară acum o operațiune în Moldova”, a informat o mass-media din Turcia.

Turcia susține că suporterii Gulen sunt membri ai organizației teroriste „FETO”.

Precizăm că Serviciul de Informaţii şi Securitate a anunțat despre expulzarea a șapte cetățeni străini din Moldova suspectați de legături cu o grupare islamistă.