ONG-urile își exprimă îngrijorarea privind modul în care șapte cetățeni ai Turciei au fost reținuți și care urmează să fie expulzați din Republica Moldova. Expulzarea persoanelor în Turcia reprezintă un pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor și riscul că nu se vor bucura de un proces echitabil, se spune într-o declarație semnată de Centrul pentru Resurse Juridice și Asociația Promo-LEX.

„Organizațiile semnatare condamnă faptul că persoane sunt reținute fără a explica motivul reținerii. Se pare că intenția autorităților moldovenești este de a expulza persoanele reținute în Turcia chiar astăzi. Având în vedere că persoanele reținute de află de mult timp în Republica Moldova, expulzarea rapidă și neanunțată a acestora nu este justificată și trădează interese politice ascunse. Persoanele reținute pot fi expulzate doar în Turcia, unde, cu o mare probabilitate, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de a fi torturați. Cerem autorităților moldovenești să examineze serios pericolul real la care ar putea să-i supună prin expulzarea în Turcia, să acționeze în spiritul legii și să permită un control judiciar adecvat al deciziei de expulzare, iar deciziile sale să nu fie influențate de interesele politice”, se mai spune în declarație.

Amintim că, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, SIS a informat despre declararea a șapte cetățeni turci ca indezirabili de către organele competente și că aceștia sunt expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia fiind suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.