Șeful statului și liderul de la Tiraspol și-au exprimat disponibilitatea de a realiza integral acordurile încheiate, continuând dezvoltarea dialogului în calitate de perspectivă de realizare a unor oportunităţi noi. Cel puțin asta a scris Igor Dodon pe pagina sa de facebook după ce a avut o întrevedere la Condrița cu Vadim Krasnoselski.

„Am discutat în detalii modalităţile de realizare a „Pachetului celor 8 puncte”, stabilit în timpul primei noastre întrevederi de la Bender, pe 4 ianuarie 2017. Pe marginea a 6 dintre cele 8 puncte am ajuns, practic, la înţelegeri şi am trasat paşi pentru promovarea de soluţii pentru problemele cu care se confruntă locuitorii şi agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Am discutat şi un șir de alte chestiuni cu caracter economic, social, ecologic. Am realizat o apropiere între poziţiile noastre în scopul elaborării unor abordări şi realizării ulterioare a acestor”, a scris șeful statului pe pagina sa de facebook.

Acesta a mai spus că a reiterat importanţa operaţiunii de pacificare de la Nistru drept garanţie a păcii şi securităţii cetăţenilor și că a convenit cu liderul de la Tiraspol asupra unor paşi simultani pentru a nu admite cazuri de agravare a situaţiei în Zona de Securitate, care ar putea afecta pacea şi stabilitatea nu doar în Republica Moldova, ci şi în regiune la general.

„Am fost de acord cu necesitatea continuării unui dialog deschis pe diferite dimensiuni şi platforme, care ar contribui la instaurarea încrederii între locuitorii celor două maluri ale Nistrului. Am convenit să nu avem între noi subiecte închise pentru dialog. Capacitatea de a ne asculta reciproc opiniile contribuie la consolidarea încrederii, chiar dacă, deocamdată, poziţiile pe marginea mai multor subiecte diferă foarte mult. Odată cu contactele oficiale, un factor de importanţă, care contribuie la promovarea procesului de reglementare politică, îl reprezintă activismul institutelor obşteşti de pe ambele maluri ale Nistrului. Personal am venit cu propunerea de a susţine prin eforturi conjugate lucrul organizaţiilor, asociaţiilor și iniţiativelor obşteşti, activitatea cărora vizează depăşirea contradicţiilor şi divergenţelor actuale în probleme de importanţă societală”, a mai spus Dodon.

Foto: facebook/ Igor Dodon