Directorul adjunct al filialei Durlești al liceului Orizont, Hasan Bariș, povestește despre reținerea angajaților liceului Orizont. El spune că reținerea directorului filialei Durleși a fost efectuată în prezența sa. În timp ce el și colegul său se îndreptau la muncă când la o sută de metri de casă au fost opriți de un convoi al oamenilor legii.

Potrivit lui Bariș un microbuz era flancat de două mașini ale poliției. El afirmă că li s-au cerut documentele, însă ei afirmă că deja știau că au venit după unul dintre ei, deoarece rețineri similare ar fi avut loc și în Kosovo.

Ulterior directorul liceului a fost luat în microbuz, iar el și fiul altui coleg a fost eliberat. Potrivit lui, oamenii care l-au luat pe director sunt de la Serviciul de Informații și Securitate. Bariș presupune că reținerea a avut loc la comanda lui Erdogan. Totodată, Bariș afirmă că dacă aceștia vor fi expulzați în Turcia, atunci aceștia vor fi torturați, fapt ce s-a întâmplat cu profesorii din alte țări, care de asemenea, au fost trimiți forțat în Turcia. Declarațiile complete ale lui Bariș pot fi vizionate mai jos.