În timp ce presa afiliată partidului democrat anunță că angajații Ambasadei din Berlin și Consulatului țării au fost evacuați pentru că ar fi primit amenințări cu moartea de la o grupare islamistă, din care ar face parte și cei șapte cetățeni turci expulzați ieri din Moldova, ambasadorul R. Moldova în Germania neagă acest lucru. Potrivit lui, în fața ambasadei au loc niște demonstrații, însă misiunile diplomatice activează în regim normal.

Oleg Serebrean, ambasadorul R. Moldova în Germania, a precizat pentru TV8 că în fața ambasadei din Berlin au loc niște manifestații organizate de cetățeni turci, însă nu există niciun pericol pentru angajații misiunii, precizând că au fost luate măsuri de precauție.

„Poliția germană e prezentă. Ambele misiuni lucrează în regim normal”, a declarat Serebrean.

În același timp, diplomatul a spus că nu cunoaște despre eventuale amenințări în adresa angajaților ambasadei.

Menționăm că proteste în susținerea cetățenilor turci, angajați ai liceului Orizont, au fost organizate și în fața ambasadei SUA și a misiunii R. Moldova la ONU.

Amintim că, în dimineața zilei de joi, șapte persoane de origine turcă au fost ridicați din stradă sau de acasă, ulterior Serviciul de Securitate și Informații a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Președintele Parlamentului a cerut audieri în Parlament pe acest caz, iar doi deputați au expediat o interpelare la SIS pentru explicații. În același timp, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip prin care solicită să oprească extrădarea abuzivă a profesorilor turci.