După ce Guvernul Republicii Moldova a fost obligat de CEDO să achite 8.000 de euro despăgubiri pentru un pensionar din Glodeni care ar fi lovit-o peste față de ex-ministra Muncii Valentina Buliga, cea din urmă a reacționat pe facebook. Într-o postare, Buliga spune că regretă incidentul a fost transformat în unul politic și speculat.

Politiciana a mulțumit celor care au fost alături de ea în timp ce condamnarea de la CEDO a fost făcută publică și a spus că va contonua să asculte și să ajute oamenii în măsura posibilităților.

„Regret că respectivul incident, care este de violență asupra unei femei, a fost transformat in unul politic și speculat, in mod josnic, in lupta politică. În pofida tuturor încercărilor, eu voi continua să fiu o apărătoare a drepturilor omului, să promovez și să susțin lupta împotriva oricărei forme de violența împotriva femeilor, copiilor, persoanelor in etate si cu disabilităti, care sunt des întâlnite in societatea noastră. Voi încuraja persoanele să nu ascundă, să declare orice caz și sa dezvoltăm un mediu nonviolent. Iar cei, care încalcă legislația să răspundă”, a scris Buliga pe pagina sa de facebook.

Amintim că, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 7.680 de euro despăgubiri pentru un pensionar din Glodeni, care a fost internat forțat în Spitalul de Psihiatrie în urma incidentului din luna mai 2014, când acesta ar fi lovit-o peste față pe Valentina Buliga, ex-ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Incidentul a avut loc în luna mai a anului 2014 atunci când ex-ministra Valentina Buliga a mers la o întâlnire cu locuitorii raionului Glodeni. Fostul inginer Mihail Dogotari, fiind nemulțumit de Casa Națională de Asigurări Sociale care i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a abordat-o pe Valentina Buliga la finalul întâlnirii cu cetățenii. Bărbatul avea stabilită o pensie de aproximativ 58 de euro. După întâlnire, a adresat Ministrei o întrebare privind metoda de calcul a pensiei sale. El a susținut că coeficientul folosit pentru calcul a fost greșit și că pensia sa era prea mică. Ministra a răspuns că pensia sa a fost suficient de mare și a pus sub semnul întrebării, într-un mod ironic, dacă reclamantul chiar înțelegea sensul cuvintelor utilizate în întrebarea sa. Răspunsul l-a înfuriat pe reclamant, ultimul aplicându-i o lovitură peste fața Ministrei.

După incident în privința pensionarului a fost pornită o cauză penală pentru huliganism. La 2 iulie 2014, la solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a reclamantului. La 18 septembrie 2014, reclamantul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de 7 zile.