Șapte eurodeputați, printre care Monica Macovei, au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip prin care solicită să oprească extrădarea abuzivă a profesorilor turci reținuți în dimineața zilei de joi de către Serviciul de Informații și Securitate.

Eurodeputații critică acțiunea dată și menționează că R. Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei şi că trebuie să respecte standardele europene.

De asemenea, oficialii europeni menționează că profesorii turci au cerut protecția ONU pentru că se tem să nu fie trimiși în Turcia din cauza legăturii cu mișcarea Gullen. În context, ei afirmă că președintele turc Recerp Erdogan a anunţat că mai mulţi cetăţeni turci urmează să fie extrădaţi din Moldova. Scrisoarea integrală poate fi citită mai jos:

Amintim că, în dimineața zilei de joi, șapte persoane de origine turcă au fost ridicați din stradă sau de acasă, ulterior Serviciul de Securitate și Informații a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Președintele Parlamentului a cerut audieri în Parlament pe acest caz, iar doi deputați au expediat o interpelare la SIS pentru explicații.