Cei șapte angajați ai liceului Orizont din Chișinău care au fost expulzați joi din R. Moldova sunt în Istanbul. Informația a fost comunicată conducerii liceului de unul din avocații unuia din cei șapte profesori.

Acesta a spus că cei șapte se află în arest într-un penitenciar din apropiere de Istanbul. În același timp, acesta nu a oferit nicio informație despre starea de sănătate sau condițiile de detenție, legătura telefonică având o durată de doar câteva secunde.

În același timp, precizăm că nimeni nu a comunicat cu cei șapte profesori și nici nu cunoaște dacă aceștia au fost interogați sau supuși torturii.

Amintim că, joi, Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova a ridicat șapte angajați ai liceului Orizont din drum sau de acasă și i-a expulzat din țară sub suspiciunea că ar avea legături cu o organizație teroristă. Amnesty Internationl împreună cu alte ONG-uri au condamnat expulzarea afirmând că au fost încălcate mai multe drepturi. În același timp, șeful statului, Premierul și Președintele Parlamentului de rând cu alți deputați au cerut explicații de la SIS privind expulzarea celor șapte profesori.

În același timp, la Chișinău dar și la sediile misiunilor diplomatice din Canada SUA și Germania au avut loc proteste în susținerea profesorilor.

Totodată șapte europedeputați europeni au cerut Guvernului să oprească expulzarea amintindu-i că Moldova trebuie să țină cont de legislația europeană.