Proteste în fața Parlamentului și a Serviciului de Informație și Securitate, dar și campanii de susținere pe Facebook. Așa a arătat, în capitală, a doua zi de la expulzarea cetățenilor turci Oamenii au înregistrat și filmulețe video prin care cer eliberarea persoanelor. Și primele persoane în stat, premierul, șeful statului și președintele Parlamentului, au reacționat, cerând informații suplimentare de la SIS.

Zeci de profesori și părinți ai elevilor care-și fac studiile în liceele Orizont s-au adunat astăzi dimineața în curțile instituțiilor de învățământ din capitală. În timp ce unii au scandat, alții au stat în tăcere timp de câteva minute.

Învăț în Liceul Teoretic Orizont deja de mai bine de 6 ani. Niciodată profesorii sau directorii nu au dat dovadă de acțiunile de care au fost acuzați și luați cu forța ieri.

Profesorii noștri sunt cei mai calificați și aș putea sune de asemenea că ei au reprezentat mereu pentru noi nu doar un profesor, darși un membru al familiei.

Aceste persoane au cele mai curate intenții, bunătate, iar modul în care ai au procedat este jalnic. Familii distruse pe nedrept.

Toate mesajele și filmulețele au fost postate pe o pagina de facebook creată special pentru susținerea persoanele expulzate, dar și a familiilor acestora, rămase în Moldova.

Și membrii Mișcării Occupy Guguță care au mers într-un marș de protest de la Președinție și la SIS. În fața instituției, tinerii au scris cu creta mai multe mesaje pe asfalt.

S-a început totul de la construcția președinției. S-a zis că Erdogan construiește gratuit și nu cere nimic în schimbul acestui cadou enorm de șapte milioane de euro și acum se vede care a fost prețul real al acestei reconstrucții.

Eu vreau să scriu că vrem informații și securitate. Vrem informații despre cum acționează acest serviciu care este plătit de cetățeni și vrem securitate personală nouă a cetățenilor și a străinilor,apatrizilor care sunt în țara noastră.

Și în fața Parlamentului au fost proteste. Zeci de oameni printre care profesori, rude, și elevi au cerut eliberarea persoanelor expulzate. La manifestație a fost prezentă și una dintre soțiile turcilor expulzați care s-a plâns că nu cunoaște locul aflării acestuia.

Libertatea,libertate ,libertate. Luați mâna de pe profesori, luați mâna de pe profesori. Sâ învățăm fără frică, să învățăm fără frică.

Așteptăm de la justiția Republicii Moldova să ne fie făcută o declarație despre aflarea soților noștri, deoarece pe parcursul a 20 de ani de când ne aflăm noi aici nu am avut nicio încălcare, am adus numai succese Republicii Moldova și vrem o declarație unde se află soții noștri și ce se întâmplă cu ei.

Cele 7 persoane de origine turcă au fost luate pe sus din stradă sau de acasă și băgate cu forța în mașini. Ulterior Serviciul de Securitate și Informații a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste și i-a expluzat din țară. Apropiații lor resping acuzațiile și spun că este o comandă politică, pusă la cale de președintele turc, Recept Erdogan.