Pe 10 septembrie este marcată Ziua mondială de prevenire a suicidului. Cu această ocazie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova vor fi realizate discuții publice și individuale, seminare și ședințe informative, activități cu adolescenții, acțiuni în comunități care să atragă atenția asupra suicidului, care este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură.

Pe parcursul anului 2015, în Moldova 697 de persoane, inclusiv 103 minori, au comis tentative de suicid. În anul 2016, numărul acestora a crescut până la 815 cazuri de tentative de suicid, inclusiv 132 comise de minori. După criteriul de vârstă al victimelor suicidului sau tentativei de suicid, în majoritatea cazurilor acestea sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Cei mai importanți factori care determină suicidul sunt tulburările mentale, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia şi tulburările cauzate de dependenţă – toxicomania, folosirea în exces a alcoolului sau dependența de droguri, precum și factorii de stres ca problemele financiare sau problemele în relațiile interpersonale.

Potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului, iasp.info, peste 800 de mii de persoane se sinucid în fiecare an, sinuciderea numărându-se printre primele 20 cauze principale de deces la nivel global printre persoanele de toate vârstele, iar numărul tentativelor de suicid este de aproape 25 de ori mai mare.