Petiția lansată de inițiatorii campaniei „Profesorii nu sunt teroriști” adresată Parlamentului European, Consiliului European, Comisiei Europene, Curții de Justiție a Uniunii Europene, Curții Europene pentru Drepturile Omului a adunat peste două mii de semnături în aproximativ 24 de ore. Petiționarii cer ajutor în ceea ce privește cei șapte cetățeni turci expulzați din Republica Moldova.

Petiționarii cer explicații clare privind motivul pentru care profesorii au fost arestați și trimisi în Turcia, cu încălcarea aproape a tuturor protocoalelor relevante, precum și a dreptului internațional, cer informații complete și dovezi că acești oameni sunt membri ai vreunei organizației terorite sau au legături cu aceasta și reprezintă astfel o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova. De asemenea, inițiatorii petiției soliciită informații complete despre locul exact în care sunt acum cele șapte persoane, precum și despre situația lor.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a descins, joi dimineață, 6 septembrie, la filialele liceului Orizont din Republica Moldova și a reținut șapte angajați de origine turcă. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia. Ulterior, avocații celor șapte persoane au anunțat că aceștia au ajuns la Istanbul și se află într-un penitenciar.