La 7 septembrie 2018 s-a anunțat că diplomații și angajații Ambasadei R.Moldova din Berlin ar fi fost amenințați cu moartea de către „membrii unei grupări islamiste” care ar avea legătură cu „cei 7 profesori turci expulzați din Moldova”, fapt pentru care poliția germană ar fi sugerat angajaților Ambasadei de la Berlin să fie evacuați și „să își ia copiii de la școală”. Poliția de la Berlin a negat toate aceste afirmații, scrie ZdG.

La 7 septembrie mai multe instituții media au declarat că Ambasada R. Moldova din Berlin a ar fi fost evacuată din cauza unor amenințări cu moartea. Deoarece e vorba de amenințări foarte serioase, „cu moartea”, „cu decapitarea copiilor”, ZdG a făcut apel la Poliția Germană pentru a afla detalii. Jurnaliștii au contactat Poliția Secției nr.15, care activează în sectorul în care sunt amplasate Ambasada și Consulatul Moldovei la Berlin.

Comisarul Kerstin Ismer a răspuns în scris: „La 7 și 8 septembrie 2018, s-au desfășurat mitinguri în fața Ambasadei Republicii Moldova. Ambele au decurs fără probleme. Poliția nu cunoaște nimic despre amenințări în adresa personalului ambasadei”.

Dintr-un dialog purtat cu angajații acestui sector de poliție am constatat că mitinguri în fața ambasadelor din Berlin se organizează deseori, întotdeauna acestea se fac cu informarea prealabilă a poliției, care asigură securitatea tuturor. Și în acest caz, persoanele care au organizat protestul din fața ambasadei R.Moldova la Berlin au informat poliția. Au fost câteva zeci de persoane care au protestat pașnic în legătură cu expulzarea sau extrădarea celor 7 angajați ai liceului „Orizont” de la Chișinău.

Polițiștii au reafirmat că nu au cunoscut niciun mesaj de amenințare la adresa Ambasadei, nu au fost informați despre asemenea amenințări, nu au solicitat evacuarea ambasadei din lipsa oricăror motive de securitate, la fel nu au recomandat să își ia copiii de la școală sau să întreprindă oricare alte măsuri la acel moment.

În aceeaș zi Ambasadorul R.Moldova la Berlin a avut câteva intervenții în mass-media, dar nu a confirmat aceste amenințări. El a declarat inclusiv pentru Publika TV: „Posibil să fi fost astfel de lucruri prin reţelele de socializare. Ne-am interesat la lucrătorii tehnici care activează în misiunile noastre în Germania personal nu au primit. Nu se exclude ca ameninţările să fi fost făcute pe o reţea de socializare, dar nu am primit nimeni personal”.

Pe 7 septembrie, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost publicat un comunicat în care se precizează: „Urmare a unor acțiuni anunțate de un grup de cetățeni turci, dar și a unor semnale de amenințare și posibile agresiuni în privința Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin și Consulatul General de la Frankfurt, la sediile misiunilor diplomatice au fost luate măsuri speciale de sporire a securității”.