/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Reprezentantul Special al OSCE a înmânat, la Tiraspol, primele plăcuțe de înmatriculare moldovenești cu design neutru

10 septembrie 2018, ora 17:22

„Un mecanism pe deplin operațional care permite vehiculelor să participe la traficul rutier internațional aduce beneficii tangibile populației. Este o confirmare a implicării și a voinței politice lăudabile ale conducerilor de la Chișinău și Tiraspol pentru a face progrese în procesul de reglementare”, a declarat Reprezentantul Special Frattini. „Acordul implementat îmi reconfirmă încrederea totală că părțile vor onora angajamentele rămase din Protocolul 5+2 de la Roma de a finaliza prioritățile restante din „pachetul din opt puncte” ce țin de telecomunicații, cazuri penale și libera circulație”.

Reprezentanții formatului 5+2 prezenți la eveniment au aplaudat părțile pentru implementarea celui de-al cincilea acord din „pachetul din opt puncte”. Acordurile rămase se așteaptă să fie finalizate de către părți până la sfârșitul anului 2018.

Chișinăul și Tiraspolul și-au îndeplinit angajamentul asumat în Protocolul 5+2 de la Roma din 30 mai – de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor pe 1 septembrie, în conformitate cu acordul din 24 aprilie privind mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internațional. Situate în orașele de pe malul stâng, Tiraspol și Rîbnița, cele două birouri au fost deschise cu finanțare din partea Președinției italiene a OSCE și a Misiunii OSCE în Moldova.

Comentând despre eveniment, mediatorul OSCE și noul Șef al Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a lăudat Chișinăul și Tiraspolul pentru urmarea abordării orientate spre rezultat în vederea avansării negocierilor. „Este foarte încurajator să vedem cum rezultatele eforturilor neobosite ale părților la fața locului aduc beneficii în viața oamenilor de pe ambele maluri. Realizarea la care asistăm astăzi este rezultatul asumării locale a procesului și a încrederii crescânde între cele două părți, care vor fi forța motrice pentru a finaliza aspectele rămase până la sfârșitul anului 2018, așa cum s-a convenit în Protocolul de la Roma”, a spus Neukirch.

De la începutul anului 2018, adițional acordului privind plăcuțele de înmatriculare, părțile au implementat acorduri privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor de pe malul stâng cu predare în grafia latină, aplicarea apostilei pe actele de studii universitare din Transnistria, precum și deschiderea podului între localitățile Gura Bîcului și Bîcioc. Odată cu soluționarea aspectelor legate de libera circulație, cazurile penale și implementarea acordului în domeniul telecomunicațiilor, părțile vor fi realizat angajamentul lor documentat în protocolul rundei 5+2 de la Roma – de a finaliza pe deplin „pachetul din opt puncte” până la sfârșitul anului 2018.

Frattini vizitează Moldova pe 9 și 10 septembrie pentru a marca un nou moment important realizat de către părți în procesul de reglementare transnistreană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram