Republica Moldova înregistrează regrese în procesul de implementare a Acordului de Asociere, comparativ cu anul 2017. De aceasta părere sunt experții de la IPRE care au făcut un studiu, potrivit căruia, în prima jumătate din 2018, Planul de Acțiuni a fost realizat în proporție de doar 41, 2 la sută. În aceste condiții, spun experții, invalidarea alegerilor locale, suspendarea asistenței macrofinanciare din parte UE și adoptarea legii privind stimularea fiscală franează calea spre Europa.

Analiza arată că după ce UE a suspendat prima tranșă de asistență macrofinanciară și a redus veniturile la buget pentru programele de suport bugetar, acum Moldova ar putea rămâne fără suportul bugetar direct din partea europenilor.

Rezultatul final al acestui exercițiu, efort care a fost depus este practic suspendarea asistenței financiare și mai grav este că până la sfârșitul anului curent, cel mai probabil, Republica Moldova nu va obține asistența macrofinanciară din rima tranșă fiindcă ea este condiționată de alegerile Parlamentare din 2019, și există riscul ca Republica Moldova să nu poată să obțină tranșele planificate pe suportul direct bugetar”, Iuliana Groza, Director Executiv IPRE

Pe lângă aceasta, experții au constatat și o lipsă de progres la capitolul Justiției, libertății și securității, în special, din cauza invalidării alegerilor locale din capitală.

Am observat un exercițiu insuficient de atent cu privire la modalitatea în care au fost emise hotărârile judecătorești în prima instanță, la Curtea de Apel și la CSJ. De asemenea considerăm că nu au fost utilizate toate instrumentele juridice posibile pentru a sancționa acțiunile care sunt vădit ilegale”, Iuliana Rusu, Expert IPRE

Un alt obstacol în parcursul european al Republicii Moldova ar fi și Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată recent și intens criticată inclusiv de europeni.

Au fost adoptate două acte legislative care se contrazic una pe alta. În primul rând este vorba despre transpunerea unei directive europene din 2015 care ține de domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și nici la jumătate de an avem un alt act care de fapt, datorită structurii acestuia, subminează eficiența legii adoptate în decembrie 2017”, Iuliana Rusu, Expert IPRE

Experții au stabilit ca din cele 617 de măsuri care trebuiau să fie îndeplinite până a sfârșitul primului semestru din acest an, au fost realizate doar 280 de acțiuni, 230 sunt în curs de realizare, iar 108 nici măcar nu au fost inițiate.